i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 39 av Med målet i sikte: Hur mår du, egentligen? Suicide Zero om att ställa världens viktigaste frågor

Med målet i sikte är tillbaka efter julledigheten. Poddåret startar med ett mycket tungt, men lika viktigt ämne. Gästar gör Rickard Bracken, Generalsekreteraren för Suicide Zero, den ideella organisation som verkar för ett samhälle, fritt från självmord. Vi får ta del av myter, fakta och råd över hur man kan agera om någon i ens närhet har det svårt och kämpar med livet. Lisa och Charlotte ringer även upp Bosse Konrad som tagit sig igenom en lång depression och svåra självmordstankar men som idag är volontär på Suicide Zero.

Att det dör sju gånger fler årligen av självmord än vad det gör i trafiken är statistik som för många inte är känd. Ändå är psykisk ohälsa fortfarande ett tabubelagt ämne som folk är rädda att prata om. Suicide Zero är organisationen som verkar för att ge oss kunskap i hur vi både vågar och ska tar oss an ämnet, så att vi en dag kan nå ett samhälle – fritt från självmord.

Råd i hur du bemöter någon som mår dåligt

Avsnittet gästas av Rickard Bracken, Generalsekreterare för Suicide Zero, som delar med sig av kunskap och myter samt lär oss hur vi ska agera. Hur bemöter man en person som mår dåligt och bär på självmordstankar? Vad kan och bör man göra? Hur vågar man ställa frågor om hur personen mår?

– Det viktigaste du kan göra är att lyssna och finnas där för personen och visa att du bryr dig. Ställ öppna frågor och lyssna till svaret. Du kan också fråga om hur personen har löst svåra situationer tidigare i livet för att påvisa vilken kraft hen också besitter, säger Rickard.

Lisa och Charlotte får även prata med Bosse som idag jobbar som volontär på Suicide Zero. Bosse har själv varit drabbad av psykisk ohälsa som lett till tankar om självmord. Hör honom berätta om hans resa tillbaka.

Känner du någon som är drabbad eller mår du själv dåligt? Det finns hjälp att få!

Suicide Zero har samlat de viktigaste kontaktvägarna för dig och personer i din närhet om du eller någon i din närhet har drabbats av psykisk ohälsa. Du hittar de här > 

Finns där poddar finns

Vill du höra tips och råd över hur du ska agera om du stöter på psykisk ohälsa? Missa inte att lyssna på veckans avsnitt av Med målet i sikte!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »