i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 42 av Med målet i sikte: Sorgebearbetning och självledarskap, så leder du dig ur krisen!

I veckans avsnitt träffar vi Maria Narbom. Hon har gått igenom det som för många är en av de värsta mardrömmarna en människa kan uppleva, att på juldagen bli lämnad av sin partner när du just fött ert andra gemensamma barn. Krisen som hon upplevde då blev starten på hur hon väljer att leva sitt liv idag. Men vägen dit var lång, något som hon i Med målet i sikte berättar om.

För 12 år sedan kastades Marias liv omkull. Hon var gift, hade en tvåårig son och en nyfödd dotter, när hennes man plötsligt berättar att han vill skiljas. Hur hanterar man en kris likt den som Maria upplevde? Och vad händer när ens liv plötsligt slås undan av en situation man själv inte kan påverka?

Maria ser tillbaka på händelsen som slog undan det som då var hennes drömmar och mål.

– Jag hamnade ju i en stor chock. Stängde av allt och levde i en bubbla. Jag kunde bara tänka en halvtimme i taget och tog inte in vad som hänt. Vad skulle hända nu? säger Maria.

Idag ser hon tillbaka på krisen med andra ögon, och delar med sig av sin upplevelse till andra som också står inför en livskris. Bland annat är hon själv coach och certifierad handledare i sorgebearbetning, en typ av stöd som hon fick bra hjälp av.

– Via Institutet för Sorgebearbetning fick jag hjälp att bearbeta det som var min förlust. För mig blev det en bra metod som fick mig att se på relationen vi hade med andra ögon och börja blicka framåt. Det är lätt att fastna i bitterhetstankar, och det är okej. Men till slut kom jag till en punkt där jag insåg att det inte hjälper mig. Det gör ju bara att jag mår dåligt av något jag inte kan påverka, säger hon.

Maria är dock noga med att påpeka att det är viktigt att låta sig vara ledsen. Risken menar hon, om man inte låter sig vara det, är att du förblir bitter.

– Bitterhet skulle jag säga är obearbetad sorg. För att ta dig ur krisen måste du få ut allt. Ta hand om din sorg. Förlåtelse handlar ju inte om att förlåta det som skett. Det är för din egen skull, för att man ska kunna gå vidare, säger hon.

Hon fortsätter.

– Idag ser jag på livet med andra ögon. Jag ställer mig frågan; ville jag egentligen ens ha det där huset som var mitt mål? Idag är målet istället att känna livsglädje varje dag och att ha ett meningsfullt jobb där jag får bidra till människors utveckling.

Finns där poddar finns

Vill du ha tips om hur du tar dig ur en kris, hur du kan bli bättre på självledarskap och om varför det är viktigt att skriva tacksamhetsdagbok? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte med Maria Narbom.

Som vanligt hittar du podcasten via ​Simplecast,Spotify,Itunes och i din podcastapp!

Translate »