i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 45 av Med målet i sikte: Så hanterar du konflikter fredligt med hjälp av NonViolent Communication

Avsnitt 45 av Med målet i sikte handlar om ett ämne som många nog aldrig har hört talas om men som de flesta säkerligen är i behov av - NonViolent communication (NVC). Eller empatisk kommunikation som det på svenska kan översättas till. Men vad är det egentligen? Jeanina Dhara Milehag från Iris är med och reder ut begreppet!

Känns det som att alla vill dig väl ena dagen men att du dagen därpå upplever det precis tvärtom? Eller kanske tycker du att alla misstar dina goda råd för svidande kritik eller att du själv reagerar negativt när någon ger dig feedback?

Dagens gäst, Jeanina Dhara Milehag, är inbjuden till Med målet i sikte för att tala om detta med utgångspunkt ur kommunikationsmodellen NVC. Jeanina utbildar i NVC och tydliggör exempelvis i avsnittet hur våra behov ligger bakom allt vi gör och att det finns mängder av sätt – strategier – för att hantera dem, men ofta låser vi oss vid en strategi och ser det som enda vägen eller det rätta sättet.

Men vad är egentligen NVC och hur tar det sig uttryck i vardagen?

– NVC handlar om att komma i kontakt med känslor och behov snarare än att göra bedömningar och tolkningar. Vi är så inlärda i det gamla beteendet, att bli defensiv och offensiv. Nu handlar det istället om att gå tillbaka och förstå sina känslor och behov samt att lära sig gissa på vad den andra känner och behöver, säger Jeanina till Med målet i sikte.

NVC är en praktisk kommunikationsmodell med syfte att skapa kontakt och hantera såväl vardagliga som svåra samtal för att i slutändan berika dina relationer, både den till dig själv och andra människor.

Finns där poddar finns

Finns det tillfällen i ditt liv där du återkommande känner att dina behov inte blir uppfyllda och behöver tips och råd för hur du kan agera för att må bättre i dessa situationer? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte om empatisk kommunikation!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »