i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 57 av Med målet i sikte: Från SFI-elev till utbildare på 3 månader

I veckans avsnitt av Med målet i sikte diskuterar vi hur det är att som vuxen flytta till ett nytt land och därmed lära sig ett nytt språk. Inbjuden är Elie Sassine som jobbar som utbildare på Iris. Han började själv som SFI-elev på Iris i Södertälje. Efter tre månader som elev blev han istället anställd på Iris för att lära ut svenska. Hur gick det till och vad är hans knep? Lyssna på Med målet i sikte!

Forskning säger att det i snitt tar två år på SFI för att lära sig ett vardagsspråk. För Elie Sassine tog det tre månader. Han började som elev på Iris i Södertälje vid årsskiftet 2013. I början av mars 2014 klev han in på Iris. Men denna gång var det inte som elev, utan som anställd utbildare för att lära ut svenska till andra SFI-elever.

Men, hur lär man sig ett nytt språk och varför är ens målsättning helt avgörande i om du faktiskt lyckas med det nya språket eller ej?

– Du måste veta vad ditt mål är och varför du lär dig det nya språket. Målet behöver nödvändigtvis inte vara att lära sig svenska. Är ditt mål exempelvis att komma ut i arbete, då är att lära sig svenska ett viktigt delmål, säger Elie i Med målet i sikte.

Elie påpekar i avsnittet att det är viktigt att lyfta blicken och se långsiktigt på vart du är på väg.

– Att ha ett tydligt mål är A och O. Att bara anmäla sig till en kurs som man inte har anledning till att läsa gör att drivet saknas. Målet behöver fungera som ett lockbete. För om man inte har ett större syfte med det man håller på med minskar chanserna att lyckas, säger Elie.

Elie delar i avsnittet med sig av nycklarna som bidrog till att han lyckades med sitt mål – och därmed lärde sig svenska på rekordtid. Han ger också konkreta tips på vad man ska tänka på när man lär sig ett nytt språk. Vilka verktyg är användbara och varför är det enligt Elie inte sant att det är svårare att lära sig nya saker som vuxen?

Missa inte veckans avsnitt av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »