i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 63 av Med målet i sikte: Diagnoser som styrkor med Rasmus Biasi

I avsnitt 63 träffar vi Rasmus Biasi som har diagnoserna ADHD och högfungerande autism. Han berättar om hur det är att leva med sina diagnoser och hur han idag använder dem som sin styrka.

Rasmus Biasi har länge varit en av Sveriges mest framgångsrika säljare men kände, trots framgången, att mycket i hans liv inte fungerade. Han fick bland annat problem med ekonomi och relationer vilket till slut ledde till en depression. Han gjorde då en utredning och fick för några år sedan diagnoserna ADHD och högfungerande autism. Sedan dess har han fått ett helt nytt förhållningssätt både till sig själv, till andra och till livet.

– Det var en lättnad att få mina diagnoser för att livet blev lättare att förstå. När jag fick den här vetskapen så förstod jag plötsligt var min pusselbit var. Jag fick mer förståelse för mig själv och hur jag ska hantera livet, säger Rasmus.

Han fortsätter poängtera hur viktigt det är med medvetenhet och kunskap för att få livet att fungera med diagnoser.

– Om du är omedveten om dina diagnoser då är det en funktionsnedsättning för då gör det att du har en nedsatt funktion i samhället. Om du är medveten om dina diagnoser och kan hantera dem då är det en funktionsvariation. Då fungerar du annorlunda men du fungerar fortfarande, säger han.

Men hur är det då att leva med de här neuropsykiatriska diagnoserna och hur yttrar sig symtomen? Rasmus beskriver utmaningar med att ha diagnoserna men också fördelar.

– Min ADHD yttrar sig på så vis att jag får så otroligt mycket idéer som gör mig uppspelt, intresserad och nyfiken. Jag har en kreativitet och upptäckarglädje som aldrig tar slut. Jag älskar att sitta med proffs och skapa, säger han.

Rasmus beskriver även hur han på ett kreativt sätt vänt några av sina svagheter till att bli styrkor.

– Idag är mina diagnoser mina styrkor för att jag vet hur jag ska hantera dem, säger Rasmus.

Finns där poddar finns

Förutom Rasmus spännande berättelse innehåller avsnittet tips till dig som är arbetssökande med diagnoser. Dessutom pratar vi hjälpmedel och gästas av Thorunn som utformat brusreducerande glasögon som säljs hos Iris hjälpmedel. Missa inte detta givande avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »