i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 65 av Med målet i sikte: Mikrovanor som förändrar ditt liv med Mike Florette

I avsnitt 65 av Med målet i sikte pratar vi om mikrovanor som förändrar ditt liv. Vi gästas av Mike Florette som beskriver hur vi med hjälp av mikrovanor kan skapa nya beteenden. Vill du ha tips på hur du enkelt kan nå framgångsrika resultat? Missa inte detta avsnitt!

Metoden Tiny Habits utvecklades av forskaren BJ Fogg på Standford University i Kalifornien. Mike Florette, som sedan 80-talet har jobbat med beteendeförändringar, är certifierad och licensierad coach i metoden. I avsnittet beskriver han hur vi med hjälp av mikrovanor kan träna hjärnan att utveckla positiva vanor och på så sätt skapa ett nytt beteende. Men vilka faktorer är det som gör just den här metoden så framgångsrik?

– När vi ska göra en förändring så börjar vi ofta i för stor skala. Men BJ Fogg har genom sin forskning visat att det är på mikronivå som vi formar våra vanor och liv. Det är mikrovanor som skapar våra beteenden i det långa loppet, förklarar Mike.

Men hur fungerar det då i praktiken att använda sig av mikrovanor?

– Ofta är det just att börja som är det svåra, att komma över tröskeln. Med hjälp av mikrovanor sänker vi trösklarna, säger Mike.

Han beskriver vidare hur vi kan börja göra förändringar på mikronivå genom att sätta små mål.

– Om vi gör det så lätt som möjligt att göra en förändring så kommer vi att kunna sätta en ny vana. Ett exempel är om man vill börja göra armhävningar. I stället för att tänka att du ska göra tjugo armhävningar, gör två. Och var nöjd med det. Då skapar du en känsla av framgång som gör att du vill upprepa handlingen, säger han.

Mike fortsätter att poängtera vikten av att skapa en positiv känsla kopplad till förändringen.

– Den emotionella biten är många gånger förbisedd. Men det är en viktig faktor i framgångsreceptet. Det är emotioner som skapar vanor. Det är alltså känslan du har när du utför något som avgör om du kommer att göra det igen, säger han.

Mike har själv tillämpat metoden på flera områden i sitt liv och kan verkligen vittna om att den fungerar.

– Jag har skapat många nya beteenden med hjälp av mikrovanor. Och nu tänker jag inte ens på att det är en speciell metod jag använder. Nu gör jag det bara automatiskt, säger Mike.

Finns där poddar finns

Vill du veta mer om Tiny Habits metoden och få tips på hur du kan förändra ditt liv med hjälp av mikrovanor? Lyssna på avsnitt 65 av Med målet i sikte och låt dig inspireras av Mike Florette!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »