i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 67 av Med målet i sikte: Om omställning och nya möjligheter på arbetsmarknaden med Katarina Borstedt på Northvolt

Avsnitt 67 av Med målet i sikte handlar om att våga tänka nytt, om modern rekrytering och karriär. Tillsammans med Katarina Borstedt från Northvolt och Malin Andersson från Iris pratar vi om vad det egentligen innebär att jobba inom industrin nuförtiden och hur du kan förbereda dig för nya möjligheter på arbetsmarknaden som till exempel att byta bransch eller ort.

Omställning, i dubbel bemärkelse, är fokus i detta avsnitt av Med målet i sikte. Veckans gäster är rekryteringsspecialisten Malin Andersson från Iris samt Katarina Borstedt från Northvolt vars etablering snabbar på den gröna energiomställningen i Sverige och världen.

Med Northvolts etablering på flertalet orter i landet följer ett enormt rekryteringsbehov. Tusentals arbetstillfällen ska fyllas bara i Skellefteå de närmaste åren. Katarina berättar om hur de jobbar med olika rekryteringsvägar som ska säkra kompetensförsörjningen. Hon ger exempel som kulturbaserad rekrytering, simulering samt test av förmågor. Men också skräddarsydd betald utbildning och vikten av att skapa karriärsteg för medarbetarna.

Omställning och nya möjligheter på arbetsmarknaden

– Som en av de största arbetsgivarna måste vi möjliggöra utvecklingsvägar för att lyckas med kompetensförsörjningen. Vi tror på att mixa branschkunskap med blandad livserfarenhet. Vi rekryterar personal med rätt inställning säger Katarina Borstedt och uppmuntrar till yrkesväxling.

Ett livslångt lärande är viktigt för att vara matchningsbar på arbetsmarknaden idag, bekräftar Malin Andersson från Iris.

– Att tänka karriär idag är att våga tänka nytt, säger Malin. Att yrkesväxla genom att exempelvis utbilda sig, skifta jobbspår, bransch, ort eller till och med land är exempel på hur man kan hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden.

Filmen Sliding Doors får också en roll i avsnittet.
– Visst kan det vara yttre omständigheter som styr men det är viktigt med självledarskap. Hur kan jag förbereda mig och öppna upp för olika möjligheter, säger jobbcoach och programledare Charlotte Ohlson och ger exempel från sitt eget liv.

Charlottes programledarpartner Lisa Gustafsson avslutar med att tipsa om hur Iris kan hjälpa dig att hitta ditt nästa jobb inte bara i Sverige utan också i resten av Europa. Och med att understryka; Man ångrar aldrig det man gjort, bara det man inte gjorde.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Står du inför ditt nästa steg? Vill du bidra till den gröna omställningen, kanske är Northvolt något för dig? Eller vill du få inspiration, höra hur en av Sveriges största arbetsgivare tänker kring rekrytering och vad som är en framgångsfaktor för att bli attraktiv på arbetsmarknaden? Lyssna då på avsnitt 67 av Med målet i sikte och reflektera. Vad får dig att känna energi och att öppna dörren till nya möjligheter?

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »