i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 69 av –
Med målet i sikte:
Hitta din livsvision
och våga starta eget
med Vesna Djokic

I avsnitt 69 av Med målet i sikte pratar Charlotte och Lisa med Vesna Djokic. Efter 17 år som universitetsadjunkt blev Vesna arbetssökande. En omvälvande situation ur vilken hon hämtade kraft till att förstå sig själv och hitta vägen till det liv hon vill leva. I avsnittet delar hon med sig av sin spännande livshistoria, bakgrunden till att hon blev egenföretagare samt sin praktiska handbok i hur man går tillväga för att starta eget. Historien om hur hon hamnade som gäst i podden är också inspirerande bara den!

Vesna Djokic är jordbrukardottern som blev civilingenjör inom livsmedelsteknik och som därefter hamnade i den akademiska världen. Hon jobbade som universitetsadjunkt inom miljöområdet under 17 år  på Mälardalens Universitet. När ett nytt programmet inom Miljövetenskap som hon utvecklade och startade upp tillsammans med andra kollegor, och som drevs bara under några år, lades ned blev hon arbetssökande.

Vägen till att bli egenföretagare

– Med min bakgrund, utbildning och erfarenhet från både näringsliv och den akademiska världen trodde jag att jag skulle vara attraktiv på arbetsmarknaden. Jag trodde inte att det skulle vara några problem att hitta ett nytt jobb berättar Vesna.

Situation ledde till att hon under flera år, parallellt med jobbsökeriet, gjorde ett stort inre arbete.

– Efter 140 jobbansökningar och 15 jobbintervjuer behövde jag vara ärlig mot mig själv. Det var känslosamt, men man får inte vara rädd för känslorna. Jag behövde analysera mig själv, vilket liv jag ville leva och jag började formulera visionen om mitt liv säger hon.

Det var så hon förberedde sig för förändringen och till att ta beslutet att bli egenföretagare.

– Jag ville dra nytta av det jag är bra på och kan. Jag behövde paketera och förvalta mina erfarenheter och kunskaper på ett nytt sätt berättar hon.

Praktisk handbok i att starta eget

Idag jobbar hon som konsult och föreläsare inom utbildning på det egna företaget CoSolutions with You AB. Hon erbjuder föreläsningar och kurser inom miljö och hållbar omställning till bland annat lärosäten, föreningar och studieförbund. Hon brinner för folkbildning, att inspirera och hjälpa människor att utvecklas inom miljö och hållbarhet, så att de också kan bidra till den gröna omställningen. Utifrån sina personliga erfarenheter delar hon därför av sig av sina bästa tips kring hur man går tillväga för att starta eget. Vesna berättar om vilket stöd som det går att få, hon delar praktiska tips kring kurser, ekonomiskt stöd, hur man gör en affärsplan med mera. Hon betonar också vikten av att ta hjälp vilket också bekräftas av Charlotte som dagligen coachar arbetssökande ut i jobb i sin roll som jobbcoach.

– Det bästa med eget företag är att det ger mig frihet att göra det jag vill men det är också tuffare än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Att ta hjälp är viktigt och värdefullt och ger bättre resultat säger hon.

Poddgäst – en förverkligad dröm

På frågan om vad som är hennes nästa dröm att förverkliga avslöjar Vesna att medverkan i Med målet i sikte var en dröm som nu har blivit sann. Lyssna på avsnittet så får du veta hur hon gjorde!

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Har du funderat på att starta eget? Vill du veta mer om hur man går tillväga samt få Vesnas bästa råd kring hur man tar reda på och formulerar sin livsmission? Lyssna då på avsnitt 69 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »