i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 74 av Med målet i sikte: Stresshantering – Hur du hanterar och förebygger stress

I avsnitt 74 av Med målet i sikte fördjupar sig Lisa och Charlotte i ämnet stress och stresshantering tillsammans med coachen Daniel Magnusson. I avsnittet diskuteras vad stress är och hur vi kan hantera och förebygga stress och på så sätt känna oss lugnare. Missa inte!

Stresshantering och stressförebyggelse

Daniel Magnusson är certifierad coach och driver sedan tio år tillbaka företaget Human Change. Han har även en podcast med samma namn. I snart tio år har han arbetat med att hjälpa sig själv och andra att må bättre och nå framgång i livet och karriären.

– Jag har coachat sedan 2013, gått flera olika utbildningar och läst många böcker i personlig utveckling och ledarskap. Under dessa år har jag ständigt letat efter ett recept, att hitta rätt teknik eller metod för att nå framgång, att lyckas. I slutändan är ju målet att må bra, säger Daniel.

Vad är stress?

Daniel har inom ramen för sitt företag en kurs inom stresshantering som hjälper människor till ett stressfriare liv. Han menar att för att kunna ta kontroll och förhindra att stress eskalerar och blir ohälsosam är det viktigt att först förstå vad stress är och vad den kommer ifrån. Han beskriver stress som en reaktion i kroppen, ett påslag av olika hormoner.

– Stressreaktionen uppstår ofta när vi är hotade i någon form och känner att vi behöver agera. Stressfunktionen i sig ska vi vara tacksamma för att vi har. Vi behöver den funktionen, utan den hade vi inte överlevt, förklarar Daniel.

Stress kan alltså vara positiv och är i grunden nödvändig för vår överlevnad. Men när blir då stress negativt?

– Problemet eller utmaningen blir när den här stressreaktionen sker i vår kropp när vi inte behöver den, förklarar Daniel. Vidare menar han att ett hinder för att komma till rätta med stressen är att vi ofta identifierar yttre faktorer som orsaken till den stress vi upplever i stället för att titta på inre faktorer.

Hur förebygger man stress?

Daniel menar att en bra början för att kunna förebygga skadlig stress är att komma till insikt om att det är våra tankar kring en situation som skapar stressen.

– Tror jag att stressen kommer utifrån så kommer jag automatiskt att leta utanför mig själv för att minimera stressen och få kontroll, säger han. Men då finns risken att vi börjar försöka kontrollera vår omgivning och även missar en viktig bit för att kunna minska stressen.

Daniel menar att vi i stället behöver få en djupare förståelse för hur vi fungerar som människor och hur våra tankar skapar våra känslor. Vi behöver även vara uppmärksamma på signalerna som känslorna ger oss.

– Det är inifrån vi skapar vår upplevelse så frågan är; var är vi någonstans med våra tankar? Vi tänker ofta framåt i tiden när vi är stressade, exempelvis på morgondagens möten. Men den enda stunden vi kan uppleva något det är ju här och nu. Det är den enda stunden vi lever i och kan påverka. I samma stund som vi inser det då börjar stressen avta, säger Daniel.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om stress och hur du kan bli uppmärksam på dina egna tankar och reaktioner? Vill du få tips om hur du kan tänka för att känna dig lugn exempelvis inför en jobbintervju? Lyssna då på detta intressanta avsnitt av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Iris Terapi erbjuder psykoterapi både för privatpersoner och arbetsgivare

Iris Terapi är en professionell samtalspartner för ditt psykologiska välmående. Utmaningar i livet kan påverka oss på olika sätt och att det kan vara svårt att hantera dem själv. Oavsett om du kämpar med ditt personliga eller professionella liv kan Iris digitala psykoterapi vara till hjälp.

Läs mer om Iris Terapi här och hur vi kan hjälpa er – Det första samtalet är gratis »

Translate »