i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 77 av Med målet i sikte: Så här förbereder du dig inför jobbintervjun

Avsnitt 77 av Med målet i sikte är fullspäckat av tips och inspiration för dig som arbetssökande inför jobbintervjun. Lisa Gustafsson och Charlotte Ohlson ger, tillsammans med sina gäster, massor av tips på hur du kan presentera dig för en arbetsgivare och hur du förbereder dig inför en jobbintervju. Dessutom får du ta del av Iris livesändning från Jobbfestivalen i Kungsträdgården där gästen Erik Gustafsson informerar om olika anställningsformer, lagar och avtal. Häng med!

Tips för dig som arbetssökande inför jobbintervjun

Den 14 september sände Iris podcasten Med målet i sikte live direkt från Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm. I livesändningen gästades Lisa och Charlotte bland annat av Erik Gustafsson, affärsområdeschef för Iris Matchning. Erik delade med sig av sina tips kring arbetssökande.

– Fundera över vad du själv vill. Om du vet vad du vill och vad du söker så är det lättare att hitta rätt. Ta ansvar för att fånga de möjligheter som ligger framför dig. Våga framhäva dig själv, var inte så blyg. Berätta för arbetsgivaren vad du kan tillföra och vad du är bra på. Våga ta chansen och våga presentera dig för olika arbetsgivare och företag, säger han.

Erik betonar även vikten av att ställa konkreta frågor till arbetsgivaren.

– Fråga arbetsgivaren; Om du ska anställa mig, vad vill du ha ut av mig? Hur vill du att jag ska utföra mitt jobb. Hur vill du att jag ska vara på jobbet?

I avsnittet får du även höra den tidigare gästen Ahmad Eid delge sina bästa tips utifrån arbetsgivarperspektivet. Han berättar om hur han som arbetsgivare har arbetat för att kunna rekrytera rätt person till rätt plats.

– Det viktigaste är att få en upplevelse av vem personen är. Fråga dig själv; Är det här en person som kan fungera i mitt företag, samarbeta med kollegor, utföra arbetet på ett bra sätt och vara ett bra ansikte utåt för företaget, säger Ahmad.

Tips till arbetsgivare och arbetssökande inför jobbintervjun

Gällande vanliga intervjufrågor har Ahmad bra tips till såväl arbetsgivare som arbetssökande inför jobbintervjun.

– Fokusera inte för mycket på CV. Fokusera på ett personligt möte med personen som du ska anställa. Fråga den du intervjuar; Varför ska jag anställa just dig? Fråga varför du ska ge just den här personen arbetet och låt den du intervjuar redogöra för det, säger Ahmad.

Till arbetssökande ger Ahmad råden; kom förberedd, var dig själv och berätta din story. Förbered dig på att berätta varför du är rätt person för jobbet.

Vidare presenterar Charlotte, som är jobbcoach, sina bästa tips inför en jobbintervju samtidigt som hon berättar om de vanligaste misstagen som personer gör i ett intervjusammanhang.

– Det finns några misstag som är extra vanliga. Exempelvis att komma med opassande klädsel,  att inte anpassa klädsel efter företag är ett misstag, säger Charlotte.

– Det kan även vara ett stort misstag att komma för sent, glömma bort namnet på den som intervjuar dig eller att inte vara förberedd på de vanligaste intervjufrågorna, fortsätter Charlotte.

Avslutningsvis berättar Erik om de vanligaste anställningsformerna, vad du bör tänka på när du får ditt anställningsavtal samt vad ett kollektivavtal innebär. Lisa, Charlotte och Erik samtalar om hur arbetsmarknaden ser ut idag och vilka olika möjligheter som finns.

– Hela arbetsmarknaden blir mer och mer flexibel och det finns större möjligheter idag än det gjorde förr. Så det är bra att fundera över vad just du vill ha för jobb och anställningsform och vad som passar just dig, säger Erik.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du få en mängd konkreta tips i ditt arbetssökande från Iris erfarna coacher? Skulle du vilja få tips på hur du ska presentera dig för en arbetsgivare och hur du förbereder dig inför en jobbintervju? Är du intresserad av att veta mer om olika anställningsformer och vad som gäller kring lagar och avtal? Lyssna då gärna på avsnitt 77 av Med målet i sikte och bli ett proffs. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Translate »