i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 78 av Med målet i sikte: Anders Bagge och Fredrik Sandberg om livet med ADHD

I avsnitt 78 av Med målet i sikte berättar musikproducenten Anders Bagge om hur han upplever och hanterar vardagen med ADHD. 
Tillsammans med manusförfattaren Fredrik Sandberg är han aktuell med föreställningen Stay Busy – en personlig föreställning om ADHD.

Livet med ADHD

Lisa Gustafsson och Charlotte Ohlson har bjudit in Anders Bagge och Fredrik Sandberg för att berätta om livet med ADHD och den nya föreställningen Stay Busy. Anders Bagge är mest känd som domare i idoljuryn och för sitt stora engagemang för hundar. Fredrik Sandberg är säljare på Optapad Nordic AB och lärde känna Anders då han tänkte involvera honom i ett reklamprojekt. Det hela utmynnade i att de satte ihop en föreställning tillsammans.

– Vi började prata om allt möjligt och kom in på ämnet ADHD, en diagnos som ju Anders har. Det finns många dråpliga historier kring alla konstiga saker som Anders har gjort, som delvis kan förklaras av ADHD:n. Så vi började planera för att göra en film med Anders historier som utgångspunkt, berättar Fredrik.

– Vi båda älskar film väldigt mycket. Film är också ett av de bästa läkemedlen för mig för att kunna varva ner och koppla av, säger Anders.

Men det som började som ett filmmanus utvecklades sedan i stället till en föreställning, uppdelat på tolv kapitel och med inslag i varierande former.

– Vi använder oss av animationer, bilder, filmer, musik och humor men också lite allvar. Det finns ju en allvarlig sida bakom det här och den måste vi vidröra, säger Anders.

ADHD-diagnos först i vuxen ålder

Anders fick sin ADHD-diagnos när han var 47 år. När han fick diagnosen föll mycket på plats liksom när han hittade sin roll som producent i musikvärlden. Men innan dess upplevde Anders en del svårigheter, inte minst i skolan under uppväxten.

– Vi som har ADHD har ofta liknande historier om hur vi har blivit bemötta i skolan. Vi har ofta känt oss missförstådda och annorlunda, säger Anders.

– Ja, när man pratar med dem som har ADHD så säger nästan alla att de upplevde skolan som ett helvete, att de kände sig missförstådda och inte riktigt passade in, inflikar Fredrik.

Anders och Fredrik har funderat kring hur skolan skulle kunna utformas och anpassas så att fler barn kan få det bättre. De har båda en önskan att, genom föreställningen, väcka tankar och förhoppningsvis även kunna bidra till en positiv förändring.

– Det finns faktiskt sätt att göra skolan bättre för många barn. Tänk om vi kunde få några personer där ute i landet att få det bättre, säger Fredrik.

ADHD i vardagen

Vidare berättar Anders om hur det är att leva med ADHD i vardagen. Tillsammans diskuterar Fredrik, Anders, Lisa och Charlotte kring olika förhållningssätt som underlättar livet med ADHD.

– Nu har jag hittat verktyg för att hantera det. Jag har hittat saker som fungerar för mig, säger Anders.

I avsnittet delar Anders med sig av några av de strategier han har hittat för att livet ska fungera. Något som både Anders och Fredrik poängterar är vikten av att hålla sig sysselsatt med rätt saker, därav namnet på föreställningen; Stay Busy.

– En person med ADHD behöver ha något att göra. Har man inget att göra då ser man till att göra något och det är inte säkert att det blir bra. Så att ha vettiga uppgifter, det är viktigt, säger Anders.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du höra hela diskussionen och den spännande berättelsen bakom föreställningen Stay Busy? Lever du själv med ADHD eller träffar du regelbundet personer som har diagnosen och vill kunna förstå diagnosen bättre? Oavsett, missa inte avsnitt 78 av Med målet i sikte!
Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Translate »