i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 79 av Med målet i sikte: Tufft att nå dina mål? Här kommer tipsen!

Avsnitt 79 av med Målet i sikte - som är sista för året - handlar om ouppnådda mål och hur du hittar motivationen på nytt. Du får råd om hur du kan hantera motgångar och misslyckanden och konkreta tips på hur du sätter mål och lyckas med att uppnå dem. Lisa Gustafsson och Charlotte Ohlson delar med sig av sina bästa tips tillsammans med gästen Tommy Elofsson.

Tips för att nå dina mål

Med målet i sikte är podden för motivation och inspiration i livet och arbetslivet. Säsongens sista avsnitt innehåller mängder av tips och inspiration till alla som vill jobba mot en förändring. Det kan handla om att som arbetssökande hitta ett jobb, att gå en utbildning, eller att börja leva mer hälsosamt. Oavsett vad vi vill uppnå och vad vi vill förändra i våra liv så behöver vi strategier som fungerar.

Så hur ska man då tänka när man sätter upp mål? Vilka är framgångsfaktorerna för att lyckas med att nå sina mål? Och hur kan jag tänka och agera när jag kör fast? Inledningsvis poängterar Lisa vikten av att vara tydlig med att precisera nuläget och att vara specifik med vart du är på väg.

– Om jag till exempel är ute och kör bil och tar fram Google maps då måste jag ju veta varifrån jag ska åka och till vilken adress jag ska. Om jag varken har utgångspunkten eller måladressen klar för mig då blir det svårt. Då kommer jag ju inte att komma fram till målet, säger Lisa.

Men trots en tydlig utgångspunkt och målbild kan det ändå vara svårt att nå ända fram. Vad är då receptet för att lyckas nå hela vägen till målet? Tommy Elofsson, mental tränare och certifierad coach, har identifierat några viktiga framgångsfaktorer.

– När man sätter upp ett mål så är det viktigt att ha en stark tro på att man kan nå dit och stark motivation till att vilja nå målet. Det är även viktigt att sätta delmål och att planera in aktiviteter som leder fram till målet så att man får en stark koppling mellan beteende och mål. Aktivitetsmålen bör vara realistiska så att du vet att du kommer att kunna hålla dem, påpekar Tommy.

Hitta motivationen för att nå dina mål

Men vad är det då som gör att vi trots tydlig målinriktning, förberedelse och bra planering ändå inte alltid når upp till våra önskade mål? Tommy beskriver några vanliga fallgropar.

– Det kan finnas olika anledningar, ibland kan det ju helt enkelt vara så att livet kommer emellan, att olika saker drabbar en. Men det är även vanligt att man sätter upp ett mål som man tror på och vet att man kan nå. Men så har man inte tillräcklig motivation. Eller så sätter man upp höga mål som man är motiverad att uppnå men så har man inte tron på att man kommer att kunna nå dit, menar Tommy.

– Ja och det kan ju också vara så, inflikar Lisa, att man är jättemotiverad och tror på sig själv men att man ändå inte klarar det för att målet helt enkelt är för högt uppsatt.

– Eller så är man inte beredd att anstränga sig tillräckligt, alltså att göra det jobb som krävs för att uppnå det, säger Charlotte.

Vidare delar Charlotte och Lisa med sig av sina tips utifrån vad de har sett fungerar respektive inte fungerar gällande målsättning. Charlotte, som dagligen jobbar som coach säger följande:

– Påminn dig om syftet till varför du vill göra förändringen. Vilka är dina motivatorer, dina tre viktigaste skäl till förändring? Försök byta ut de negativa tankarna mot att tänka på de positiva fördelarna, vinsterna som du får av att göra förändringen.

Dessa tips och många fler får du i denna säsongsavslutning av Med målet i sikte.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du sätta nya mål inför nästa år? Behöver du tips på hur du kan sätta realistiska mål och uppnå dem? Vill du lära dig hur du kan undvika de vanligaste fallgroparna och hantera motgångar? Missa inte avsnitt 79 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 78 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt i Med målet i sikte 2023. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »