i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 80 av Med målet i sikte: Den livsavgörande sömnen – tips för dig med sömnproblem!

I avsnitt 80 av med Målet i sikte är Lisa och Charlotte tillbaka efter en skön ledighet. Men ledighet har en tendens att få oss att vända på dygnet. I veckans avsnitt grottar vi ner oss hur vi ska göra för att sova riktigt gott och tillsammans med sömnkonsulten Lisa Carpevi hjälper vi dig att sätta sömnen på piedestal!

Sömnutmattning och sömnproblematik

Nytt år, ny säsong och dags för avsnitt nummer 80 som har tema Sömn. Gäst är beteendevetaren Lisa Carpevi som för 8 år sedan själv drabbades av sömnutmattning och därefter valde att vidareutbilda sig till sömnkonsult. Idag jobbar hon med att hjälpa människor med sömnproblematik. I avsnittet delar hon med sig av sina egna erfarenheter och kunskap kring denna viktiga grundfunktion.

– Innan detta drabbade mig själv visste jag inte hur viktig sömnen är för oss. Sömnen reparerar och är livsavgörande för att vi ska kunna hantera minnen, känslor, minska stress i kroppen och leva hållbart. Många livsstilssjukdomar kan relateras till vår sömn och därför är det så viktigt att få till en fungerande sömnrutin säger Lisa Carpevi.

Hon berättar om vad som styr vår sömn, hormoner och vår inre biologiska klocka och hur hon jobbar med sina klienter.

– Jag tittar alltid på helheten för att förstå varför man inte sover. Det som händer på dagarna påverkar också sömnen.

Tips för dig med sömnproblem

Så vad ska man göra för att sova gott, hur många timmar sömn behöver man och kan man sova ikapp förlorad sömn? Sover man sämre vid fullmåne och vad gör man när man vaknar mitt i natten? Frågorna är många från Lisa och Charlotte.

Lisa Carpevi ger en rad olika tips och strategier för att komma till ro och kunna sova bättre.

– Se till att bli trött fysiskt, få i dig dagsljus under dagen och lägg dig aldrig hungrig.

Hon berättar om att meditation och kosttillskott fungerar för många och om verktyget nattplanering. För personer med svår sömnproblematik visar KBT (kognitiv beteendeterapi) bra resultat. Hon berättar också om sömnrestriktion som metod för att bryta mönster, en utgångspunkt för att kunna bygga upp en ny hållbar dygnsrytm.

– Sömnen är så viktig för dig själv och för andra, vi blir bättre människor av att sova. Så sätt sömnen på piedestal. Hitta ditt eget mående och lyssna på din kropp. Om du vill gynna din sömn så måste du lyssna på vem du är och skapa rutiner för att komma till ro och i balans avslutar Lisa Carpevi.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära mer om sömn, hur du bryter mönster och få tips och råd om hur du kommer till ro och slutar snooza? Missa inte avsnitt 80 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 79 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »