i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 82 av Med målet i sikte: Branschen som alltid söker arbetskraft med prisbelönte kocken Fredrik Eriksson

I avsnitt 82 av Med målet i sikte gästas Charlotte och Lisa av den prisbelönte kocken och krögaren Fredrik Eriksson. Tillsammans sätter de fokus på restaurangbranschen som är i behov av ny arbetskraft och kompetens.

Prisbelönte kocken Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna och prisbelönta kockar och krögare. Han driver två restauranger i Stockholm och medverkar, sedan 30 år tillbaka, som kock i TV 4:as nyhetsmorgon. Fredriks passion för god mat och bra råvaror väcktes redan i barndomen. Han spenderade somrarna hos sina mor- och farföräldrar som var bönder och fick då vara med i hela processen från odling och skörd till måltid.

– Måltiderna har alltid haft en stor plats i vår familj. Jag funderade ett tag på att bli bonde men en allergi satte stopp för det. När jag sedan som tonåring praktiserade på restaurang tyckte jag att det var fantastiskt trevligt. Så jag hamnade på krogen när jag var 16 år och sedan dess har jag aldrig riktigt kommit därifrån, skrattar Fredrik.

Fredrik Eriksson årets kock 1987

Under sin karriär har Fredrik sedan fått en rad fina utmärkelser. Redan som 23-åring blev han utsedd till årets kock genom att vinna Sverigemästerskapet i matlagning. Han har även blivit utnämnd till kockarnas kock vid två tillfällen, skrivit berömda kokböcker, medverkat som gastronomisk rådgivare till Nobelstiftelsen och lagat mat vid kungliga tillställningar. Så hans resa inom restaurangbranschen har minst sagt varit framgångsrik. Men vad är det då som gör att han trivs så bra inom yrket?

– Det bästa är mötet med gästen, att få leverera en god och härlig produkt, mat, dryck och service, allt totalt. Att få höra ett härligt sorl av glada gäster i en restaurang, det är den bästa lön man kan få, säger Fredrik.

– Jag tycker även att det är underbart att få jobba med olika typer av människor och med alla härliga råvaror, fortsätter han. Sedan tycker jag om att jobba skift och trivs med att jobbet är flexibelt.

Erfarenhet inom restaurangbranschen

Lisa och Charlotte som båda har jobbat inom restaurangbranschen håller med om att variationen och flexibiliteten är en fördel med yrket.

– Ja det blir ju aldrig långtråkigt, säger Lisa. En dag är aldrig den andra lik. Man kanske ansvarar för frukost ena dagen och har då en typ av gäster. En annan dag lunchbuffé och då gäller det att jobba fort.

Nästa gång jobbar man kväll, serverar ett mindre sällskap och fokuserar på att de ska bli riktigt nöjda. Man får snabb feedback och när man går hem har man gjort allt klart och kan checka av det.

Att söka jobb inom restaurang

Till dem som vill söka jobb inom restaurang vill Fredrik lyfta fram bredden som finns inom branschen och att alla de olika nivåerna är lika viktiga.

– Det finns ju så många olika typer av arbetsplatser och nivåer. Det är viktigt att vi har toppskikt men vi har ju även mellankrogar och den offentliga sektorn, skolor, sjukhus och äldreboenden. Den måltiden är ju lika viktig som att gå på trestjärnig krog. Den blir inte lika rosad, men alla måltider är ju egentligen lika mycket värda. Det gäller att skapa en stjärnglans runt den enkla måltiden också, säger Fredrik.

Som krögare har Fredrik lång erfarenhet av att driva företag, rekrytera personal och skapa en god arbetsmiljö. Han vet vilka vägar man kan ta in i yrket och vad som krävs för att både trivas och lyckas.

– Det behövs ju en grundutbildning men vill man det här tillräckligt mycket och har lätt för att lära sig så kan det gå ganska fort att få jobb. Det är bra när utbildningen har långa praktikperioder. Duktiga elever kan då få en ingång genom att till exempel jobba på sommarlovet. Vi har haft fantastiska praoelever som tidigt kan komma ut i jobb för att de har en talang, ett intresse och tycker att det här är kul, säger Fredrik.

Mångfald och inkludering

Fredrik berättar även om hur han tänker kring mångfald och inkludering när han rekryterar. Han har exempelvis varit med på rekryteringsträffar för flyktingar från Ukraina. Han ser heller inget problem med att anställa personer som har någon funktionsnedsättning.

– Ju äldre jag blir desto viktigare blir det att se till att alla har en bra arbetsmiljö och att alla med olika förutsättningar kommer ut i jobb. Det finns en skyldighet att bidra i samhället och det finns bra arbetskraft på alla håll och kanter. Ibland är det så att personer med diagnoser gör ett bättre jobb än många andra, säger Fredrik.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Är du nyfiken på restaurangbranschen? Vill du veta mer om hur det är att jobba som kock, krögare eller anställd på en restaurang? Då ska du inte missa avsnitt 82 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 81 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »