i INAB, Magasinet

Från arbetsträning till
toppsäljare på Media Markt

Läs om Mustafas framgångsrika resa till att bli toppsäljare på Media Markt,
där han uppmanar andra att nå sina drömmar och få arbeta med det man brinner för.
Långa arbetsdagar på pizzeria ledde till att Mustafa, 41, fick värk i rygg och nacke. Då han sökte jobb inom sitt drömyrke; försäljare inom hemelektronik, blev han bortsållad bland andra sökande. Men tack vare stödet från Iris fick han möjlighet att prova på säljyrket. Idag är Mustafa en framgångsrik säljare på Media Markt. 

- Min arbetskonsulent på Iris hjälpte mig att nå mina drömmar och få arbeta med det jag brinner för. Det hade varit väldigt svårt för mig att nå dit utan hjälpen från Iris, säger Mustafa.

Från restaurangbranschen till toppsäljare inom hemelektronik

Efter flera år i restaurangbranschen ville Mustafa satsa på något han verkligen brinner för, att arbeta med försäljning.

– Det har alltid varit min dröm att jobba med försäljning eftersom jag är intresserad av hemelektronik och kan mycket om produkterna, säger han.

Men eftersom Mustafa varken hade utbildning i Sverige eller arbetslivserfarenhet inom säljbranschen var det svårt för honom att få jobb som säljare.

– Mitt CV har inte visat hela min potential så därför har det varit svårt för mig att få det jobb jag verkligen vill ha, säger Mustafa.

Dessutom försvårade Coronapandemin situationen på arbetsmarknaden under den här perioden. Mustafa började ett tag jobba som busschaufför men blev snart sjukskriven på grund av diskbråck i nacke och rygg. Läkaren rekommenderade ett mer rörligt jobb.

Arbetsförmedlingen presenterade tjänsten Introduktion till arbete på Iris för honom.

– Jag kände direkt när jag pratade med min arbetskonsulent på Iris att det här kommer att bli bra. Hon var så hjälpsam och gav mig så bra stöd under processen. Dessutom hittade hon bra kontakter, berättar Mustafa.

Praktik ledde till tjänst som toppsäljare

Genom Iris Introduktion till arbete fick Mustafa möjlighet att göra praktik på Media Markt och på så sätt visa sina kunskaper inom sälj.

– Tack vare Iris fick jag möjlighet att göra praktik och visa en arbetsgivare vem jag är och vad jag kan. Eftersom det var en praktik så kände jag mig avslappnad och kunde då prestera riktigt bra. Jag låg i topp bland säljarna redan efter den första månaden, berättar Mustafa glatt.

Media Markt var så nöjda med Mustafas prestation under praktiken så han fick möjlighet att bli anställd tidigare än planerat.

– De ville verkligen ha mig där så jag fick börja jobba som vikarie där i somras, berättar han vidare.

Idag är Mustafa ansvarig säljare för hemelektronik på Media Markt i Luleå och han trivs jättebra.

– Nu gör jag något jag verkligen älskar så jag glömmer bort mina besvär med kroppen. Jag har fått mindre besvär också eftersom jag rör på mig mycket. Och så får jag ju hjälpa människor med det jag är bra på så jag känner mig väldigt glad. Det här är mitt drömjobb så jag är så tacksam för den hjälp jag har fått av Iris, säger Mustafa.

Sandra Enbom, chef på Media Markt i Luleå, beskriver också samarbetet med Iris som något väldigt positivt.

– Iris arbetskonsulenter var så omtänksamma och måna om att det skulle gå bra för Mustafa. Vi fick en möjlighet att låta honom komma in i jobbet i lugn och ro utan en massa krav och måsten. Han fick verkligen chansen att landa här och resultatet blev helt suveränt. Han är en av våra bästa säljare idag, säger Sandra.

Ta chansen att bli en toppsäljare du med

Mustafa vill gärna uppmana andra arbetssökande att ta reda på mer om tjänsten Introduktion till arbete på Iris.

– Jag vet att det finns många därute som inte jobbar med det som de verkligen vill och som behöver få visa vad de kan. Iris ger verkligen människor en chans att nå sina mål och få sitt drömjobb, säger Mustafa.

Translate »