Introduktion till arbete (INAB)

Stödinsats

Var det länge sedan du arbetade eller har du aldrig kommit in på den svenska arbetsmarknaden? Då kan Introduktion till arbete vara en bra insats för dig!

Låter den
här tjänsten
intressant?

Kontakta oss för
mer information »

Låter den här tjänsten intressant? Kontakta oss för mer information! »

Om Introduktion till arbete (INAB)

Introduktion till arbete förbereder dig för jobb eller studier. Genom olika aktiviteter hittar vi dina styrkor och förmågor.

Insatsen består av tre delar

Beroende på din bakgrund och behov så deltar du i ett par eller i alla tre delar. Behöver du språkstöd får du det.

Del 1 Kartläggning

Syftet med kartläggningen är att vi ska lära känna dig bättre. Tillsammans ska vi komma fram till vad du vill och vad du behöver för att nå målet med insatsen. Det kan vara att komma ut i arbete eller att hitta en utbildning.

När kartläggningen är klar påbörjar du del två eller så fortsätter du direkt till del tre.

Del 2 Orientering inför arbete

Denna del är en förberedelse inför arbetsprövningen. Här får du vägledande information inför arbete eller studier. Vi hittar en passande arbetsprövningsplats och du får göra studiebesök på arbetsplatsen.

Del 3 Arbetsprövning

I del tre får du öva på att söka jobb. Därefter tränar du på att jobba på en eller flera arbetsplatser.

Hälsa och friskvård

Alla deltagare i insatsen får delta i hälso- och friskvårdsaktiviteter. Här får du lära dig mer om hälsa och att anpassa din fysiska aktivitet men också att hitta rutiner och struktur för att kunna kombinera det dagliga livet med ett arbete.

Bearbetande samtal

Om du upplever att du har ett psykologiskt hinder för att komma ut i arbete så finns det en möjlighet att få bearbetande samtal med en terapeut efter beslut av Arbetsförmedlingen.

Kontakta oss för mer information eller berätta direkt för Arbetsförmedlingen att du är intresserad av tjänsten Introduktion till arbete.

Citat från INAB-deltagare

 • "Peter, jag vet att det här är en inspelad föreläsning men jag vill framföra hur jag upplever den i alla fall! Jag har inte sett just den här, men jag har sett några föreläsningar med Ronnie förut och tycker att han är otroligt bra att lyssna på.

  Jag vill också säga att jag tycker att du är en fantastisk människa att lyssna på såhär. Jag uppskattar verkligen ert samtal tillsammans efter pausen. Jag tycker att föreläsningarna som går här på Iris är väldigt bra, och jag förstår att föreläsningar är ett bra sätt att strukturera upp informationen som ska ut, men jag gillade också det här samtalet, det blir så naturligt och flytande och personligt. Det blir lätt att ta in och känna in informationen.

  Jag skulle gärna se det här formatet mer, det nådde verkligen in i hjärtat på mig. Du är klok och varm, och jag tror många skulle må bra av att höra mer från dig också, om dina erfarenheter och insikter.

  Tack för allt ditt jobb och din värme." /INAB deltagare

 • "Jag förstår att det är svårt att anpassa efter alla, och jag förstår att det är väldigt svårt att veta hur allt tas emot. Jag uppskattar i alla fall den här föreläsningen och det här formatet, ni är ett bra team, och jag skulle gärna se dig i en egen föreläsning också!

  Det blir något speciellt i det personliga och spontana, men alla är vi olika! Jag sitter i Östersund, sitter i ett eget rum idag men jag skulle gissa att det är flera här som uppskattar det här formatet, men jag kan också tänka mig att vissa kanske är mer "formella" och vill ha tydlighet och struktur.

  Svårt att anpassa till alla, som sagt." /INAB deltagare

Introduktion till arbete - STOM

Relaterade länkar

Läs mer om vad en arbetsmarknadsinsats är.

Magasinet Heja Sundsvall har skrivit om Cecilia och hennes resa på Iris INAB.
Läs artikeln ”Nu ser jag åter ljust på arbetslivet”

Så går du tillväga

Kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att du är intresserad av Introduktion till arbete på Iris.

Inom tre veckor får du en tid för ett besök hos oss. Då får du reda på mer om insatsen, du kan titta på våra lokaler och träffa personalen. Därefter beslutar du, tillsammans med din arbetsförmedling, om du vill börja hos oss.

Kontaktpersoner Götaland

Hultsfred, Linköping, Motala och Oskarshamn

Västervik, Nässjö, Växjö och Jönköping

Norrköping

Lund, Mölndal

Kontaktpersoner Svealand

Katrineholm och Eskilstuna

Solna, Kista och Upplands Väsby

Uppsala

Nyköping och Gotland

Liljeholmen, Södertälje, Skärholmen och Huddinge

  Nacka

  Kontaktpersoner Norrland

  Gävle och Östersund

  Vilhelmina, Lycksele, Skellefteå, Umeå och Luleå

  Piteå, Örnsköldsvik, Kalix och Haparanda

  Magasinet

  Välkommen till Iris Magasinet! Här hittar du nyheter, intressanta fakta, success stories och andra saker vi är stolta över och vill berätta.

  Translate »