i Magasinet

Iris bjuder in till
Almedalens viktigaste samtal

Identifiera flaskhalsar och inkludera fler i samhället

Iris bjuder in till Almedalens viktigaste samtal
Efter två års uppehåll är Iris åter på plats under politikerveckan i Almedalen. Tisdagen den 5 juli bjuder Iris in till 8 x runda-bordssamtal på temat demokrati och inkludering på arbetsmarknaden, i utbildning, inom vården och i samhället i stort. Tillsammans med Iris samverkanspartners kan ett tiotal engagerade medborgare med egen erfarenhet av utanförskap delta i det politiska samtalet.

Iris #möjliggörplats för fler i det politiska samtalet

Med ökade klyftor och segregation befinner sig en stor del av befolkningen i ett demokratiskt utanförskap. Almedalsveckan är en plats där många olika röster och perspektiv bör höras. Almedalen har fått kritik för att vara elitistiskt. Genom Iris initiativ möjliggörs att röster som vanligen inte får höras i Almedalen, får göra det valåret 2022. Med #möjliggörplats har Iris med partners skapat en arena för flera att mötas och bidra till nya lösningar.

Runt de åtta borden sitter 7 – 8 personer med så olika perspektiv som möjligt, för att tillsammans identifiera flaskhalsar och hitta lösningar som främjar inkludering. Målet med samtalen är att skapa nya synergier, samarbeten och vägar framåt.

Stjärnkockar lyfter restaurangbranschens stora utmaning – kompetensförsörjningen

En av Iris partners är restauranggrossisten Menigo som medverkar utifrån sitt perspektiv att stötta restaurangbranschen som skriker efter arbetskraft.

– De senaste årens pandemin har påverkat restaurangbranschen hårt, men nu är kroggästerna tillbaka. Problemet är att det saknas restaurangpersonal. I dagsläget saknas det 70 000 personer inom branschen. Dessutom påverkar kriget i Ukraina, stängda hamnar och en allt högre inflation försörjning av livsmedel. Vi på Menigo vill bidra till att ta fram konstruktiva lösningar för Sveriges alla krögare så att fler människor kan få jobb på ett hållbart sätt. Under Almedalsveckan deltar därför krögarna Markus Aujalay och Fredrik Eriksson i Iris rundabordssamtal berättar Nina Wahlgren Gill, kommersiell direktör och medlem i Menigos företagsledning.

Andra partners som bidrar till arrangemanget är Misa, N365, Stjärnsäljarpodden, Destination Gotland, Fotograf Jonas Borg, TorTalk, TB-Tolk AB, LEDA20, Keystone Education Group.

Se arrangemanget i Almedalsveckans program
Iris samarbetspartners i Almedalen 2022
Mer om Iris program i Almedalen 2022
Iris i Almedalen 2015-2022

När?
Tisdagen 5 juli kl 16-17.

Vart?
Dagens Samhälles tält, Strandvägen 4 i Visby.

Följ Iris på Facebook och LinkedIn för att få dagsaktuell info om Iris program under Almedalsveckan.

LinkedIn | Facebook | www.iris.se

Translate »