Iris i Riksdagen nummer två – fortsatt fokus på kampen mot långtidsarbetslösheten
Den 23 oktober 2024 blev vi på Iris återigen inbjudna till Riksdagen för att hålla vårt andra seminarium om en av våra viktigaste frågor – hur vi kan skapa utrymme för fler på arbetsmarknaden och bekämpa långtidsarbetslösheten.
Riksdagsseminarium om hur vi knäcker långtidsarbetslösheten
På Iris arbetar vi långsiktigt för att förbättra villkoren för de personer vi möter dagligen i våra verksamheter. Frågan om hur vi knäcker långtidsarbetslösheten och bygger en mer inkluderande arbetsmarknad har varit en central del av vårt arbete under lång tid. Under Almedalen 2022, samlade vi över 100 personer i ett rundabordssamtal för att identifiera flaskhalsar och hinder som försvårar för fler att ta sig in på arbetsmarknaden. Det blev grunden för ytterligare aktiviteter på temat.
Från Almedalen till riksdagen – konkreta förslag för framtiden
I januari 2024 blev vi inbjudna till riksdagen för att presentera åtta förslag på hur vi kan bekämpa långtidsarbetslösheten. Dessa förslag baserades på de diskussioner och workshops vi hållit tidigare, och under Almedalen 2024 arbetade vi vidare med att konkretisera dem ytterligare. Vid seminariet den 23 oktober, inbjudna av Saila Quicklund (M) och Jonathan Svensson (S) fick vi återigen möjlighet att fortsätta dialogen, denna gång med fokus på fyra specifika teman.
Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för det svenska näringslivet. Samtidigt är arbetslösheten fortsatt hög bland vissa grupper, som personer med funktionsnedsättning eller utländsk bakgrund. Seminariet visade hur dessa outnyttjade resurser kan vara en del av lösningen. Genom samarbete mellan politiken, myndigheter, företag och organisationer kan vi skapa innovativa lösningar som gör verklig skillnad.
Fokus på inkludering och samverkan för att knäcka långtidsarbetslösheten
Seminariet i oktober samlade deltagare från näringslivet, myndigheter och politiska representanter från båda blocken. Tillsammans diskuterade vi flera avgörande frågor för att knäcka långtidsarbetslösheten. Några av de centrala punkterna som lyftes var:
- Höjda ambitioner hos statliga arbetsgivare för att inkludera fler på arbetsmarknaden.
- Förbättrad kunskap och stöd till arbetsgivare kring anpassningar och anställningsstöd.
- Flexibelt användande av statliga medel för att främja inkludering.
- Stärkt samverkan mellan olika aktörer för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad.
En särskilt viktig fråga som diskuterades var om statliga arbetsgivare bör ta en ledande roll i att anställa personer med funktionsnedsättning, och hur tydligare politisk styrning kan bidra till att sätta upp konkreta anställningsmål. Vi lyfte också vikten av att arbetsgivare får rätt verktyg och resurser för att skapa anpassade arbetsmiljöer för personer som står långt från arbetsmarknaden.
Medverkande och fortsatta samtal
Seminariet modererades av Lisa Gustafsson från Iris och medverkande var representanter från en rad olika organisationer och företag:
- Tove Elvelid, Arbetsförmedlingen.
- Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.
- Anders Lago, Funktionsrätt Sverige.
- Rebecca Nobel och Daniel Brämhagen, EY’s Neurodiversity Center of Excellence.
- Mikael Klein och Camellia Sanari, Wiljagruppen.
- Fredrik von Malmborg, Ambea/Nytida.
- Claus Forum, Iris.
Tack vare deltagarnas olika perspektiv och erfarenheter blev seminariet en givande diskussion om hur vi gemensamt kan driva arbetet framåt mot en mer inkluderande arbetsmarknad.
Framåtblick – fortsatta dialoger i riksdagen
Några av de frågor som togs upp under seminariet har nu lyfts vidare av både politiker och Arbetsförmedlingen för fortsatt bearbetning. Vi på Iris är fast beslutna att fortsätta denna konstruktiva dialog, och vi ser fram emot att återigen bli inbjudna till riksdagen under våren 2025 för att fortsätta arbetet.
Vårt engagemang för en inkluderande arbetsmarknad
Vi är stolta över vårt långsiktiga engagemang i dessa frågor. Genom vårt arbete strävar vi efter att belysa de utmaningar som nyanlända, personer med funktionsnedsättning och andra grupper, som står långt från arbetsmarknaden, möter. Samtidigt arbetar vi för att lösa kompetensförsörjningspusslet, som är avgörande för en hållbar arbetsmarknad.
Vi ser fram emot att fortsätta driva frågor och bidra till konkreta, hållbara förändringar. Genom att påverka både politiken och arbetsmarknadens aktörer hoppas vi kunna skapa en mer inkluderande och rättvis arbetsmarknad, där alla har möjlighet att delta och bidra.