i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 103 av Med målet i sikte: Hitta rätt istället för att leta fel med Gunnel Ryner

Med målet i sikte  /  Avsnitt 103  /  Hitta rätt istället för att leta fel med Gunnel Ryner  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Det är dina styrkor som driver dig framåt i livet. Så varför fokuserar vi så mycket på våra svagheter? Och hur gör du för att bli ditt bästa jag, snarare än ditt minst dåliga jag? I avsnitt 103 träffar Lisa och Charlotte författaren Gunnel Ryner, en av Sveriges främsta experter på styrkebaserat arbetssätt. Hon ger oss tips och vägledning i hur vi blir gladare och mer energifyllda genom att prioritera våra styrkor över våra svagheter, och se det goda i våra medmänniskor.

Styrkor betyder mer än svagheter

Det sägs att Einstein var usel på att komma ihåg namn och datum. Borde han då ha lagt mindre tid på fysik, och mer tid på att jobba med sina svagheter? I det här sammanhanget känns svaret rätt uppenbart: Självklart inte!

Trots detta får vi ofta höra hur viktigt det är att arbeta med våra svagheter. Men kommer det faktiskt göra våra liv bättre?

Gunnel Ryner konstaterar att dessa ”problembaserade” synsätt är väldigt vanliga, särskilt på arbetsplatser, men bygger på en felaktig bild av hur människor fungerar:

– Man letar fel i tron om att om man hittar orsakerna, då kan man åtgärda dem, och sedan blir allting perfekt. Men det blir det ju inte … det blir bara ”inte dåligt”.

Hitta orsakerna till framgång

I avsnittet delar Gunnel med sig av åtskilliga praktiska tips på hur man kan göra för att lyfta sina styrkor, och på så sätt faktiskt ”programmera” om sin hjärna till att bli mer positiv. Samtidigt är hon tydlig med att det inte handlar om att blunda för sådant som orsakar problem:

– Man ska självklart inte låtsas som att man inte har några svagheter. Men fokusera din energi på dem som hindrar dig från använda dina styrkor och nå dina mål, och glöm resten.

Det låter kanske enklare sagt än gjort, men Gunnel presenterar flera tekniker under avsnittet som både är enkla att genomföra och lätta att komma igång med. Detta bekräftas av Lisa, som berättar hur hennes tonårsdotter börjat använda sig av tekniker tagna från Gunnels senaste bok, och som fått en tydlig, positiv påverkan på hennes liv.

Och på samma sätt som styrkor är viktigare än svagheter, så uppmuntrar Gunnel oss lyssnare att fokusera på våra framgångar, snarare än bakslag. Älta dina framgångar: Vilka gemensamma nämnare finns det? Vad kan du lära dig av dessa tillfällen, och sedan återanvända? Den här processen har dessutom ett stort värde utöver hur den hjälper dig att lyckas i framtiden:

– Forskning visar att vi är gladare och mer energifyllda när vi gör sådant som är förknippat med våra styrkor, berättar Gunnel.

Och det känns ju ganska rimligt. Innerst inne vill väl alla få chansen att briljera? Gunnel verkar instämma, och konstaterar:

– Ingen blir briljant genom att fokusera på sina svagheter.

Hitta rätt i stället för att leta fel

Mycket av det Gunnel delar med sig av kan du läsa om i detalj i hennes bok ”Hitta rätt i stället för att leta fel”. Det märks tydligt i hennes diskussion med Lisa och Charlotte att hon är en skicklig historieberättare och föreläsare, inte minst då det hon berättar är pedagogiskt upplagt och lätt att ta till sig.

Som lyssnare får vi ta del av denna styrka under hela avsnittet, där Gunnel besvarar ännu fler intressanta och matnyttiga frågor, såsom: Hur upptäcker man sina styrkor? Varför fokuserar vi ofta på det negativa, istället för på det positiva? Hur bryter vi negativa tankemönster? Och finns det några fördelar med att se och uppskatta styrkor hos människor vi ogillar, eller rentav avskyr?

Allt detta, och mycket mer därtill, får du svar på i avsnitt 103 av Med målet i sikte!

Mer om Gunnel Ryner

Gunnel Ryner är beteendevetare, författare och föreläsare, och beskrivs ofta som en av Sveriges främsta experter på styrkebaserat arbetssätt. Hon har gett ut ett flertal böcker, varav den senaste, ”Hitta rätt i stället för att leta fel”, kom ut i maj 2023. Boken finns tillgänglig både i pappersformat och som ljudbok.

Mer information om Gunnel Ryner och hennes arbete »

Mer information om ”Hitta rätt i stället för att leta fel” av Gunnel Ryner »

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om styrkebaserat arbetssätt, hur du kan få en mer positiv tillvaro, eller hur du identifierar de styrkor som kan leda dig till ditt bästa liv? Lyssna då på avsnitt 103 av “Med målet i sikte”. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »