i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 111 av Med målet i sikte: Bryt mönstret, lär dig känna igen och hantera destruktiva relationer med Elin Ribjer

Med målet i sikte  /  Avsnitt 111  /  Bryt mönstret, lär dig känna igen och hantera destruktiva relationer med Elin Ribjer  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Hur överlever man ett destruktivt förhållande? Och hur säger man nej till en osund relation? I avsnitt 111 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av Elin Ribjer som delar med sig av sin gripande resa från en relation präglad av våld till att bli en respekterad relationsexpert. Vi utforskar hur detta påverkade hennes självkänsla, vad som fick henne att lämna och hur hon har läkt. Vi tar del av varningssignaler för skadliga relationer och hur man stärker sin självkänsla, ett viktigt avsnitt för alla som möter liknande utmaningar!

Elin Ribjer om hur man bryter mönstret, lär sig känna igen och hanterar destruktiva relationer

Elin Ribjer kallar sig själv en nyfiken relationsnörd. Hon jobbar som professionell match-maker och hjälper människor att hitta kärleken. Hon driver också en podcast och föreläser om kärlek och om hur våld i nära relationer påverkar vår kapacitet i livet och arbetslivet. Hon talar utifrån egen erfarenhet.

– Mellan 14 och 21 års ålder levde jag i en osund relation. Det var en lång uppförsbacke och start i mitt vuxna liv, men som jag inte hade velat vara utan. Den har gett mig värdefulla perspektiv och insikterna är också grunden till min podcast Så det kan det gå.

Osunda relationer: tabubelagt ämne

Elin tar oss igenom sin historia och resa. Hon berättar om hur hon träffade sin kärlek, om love-bombingen och hur relationen utvecklades.

– Det var ett typexempel på hur en destruktiv relation ser ut säger hon och beskriver varningssignalerna.

Hon ger oss insikter i de tidiga varningssignalerna i skadliga relationer och hur de kan eskalera från subtila kontrollerande beteenden till våld.

Nyanser av våld

Samtalet glider in på skillnaden mellan olika typer av våld.

– Vi behöver bredda begreppet våld, det finns flera olika typer av våld liksom latent våld, rädslan för våldet som personen hotar dig med säger Elin.

Hon beskriver tydligt olika typer av våld och hur systematisk manipulation påverkar en liksom hur skuldbeläggande bryter ner.

Självstärkande verktyg

Hon delar vad som fick henne att lämna sin relation och hur det gick till. Genom sin berättelse ger Elin praktiska råd för att bygga upp och bevara sin självkänsla. Hon beskriver strategier för att stärka sitt egenvärde och vikten av att omge sig med ett stödjande nätverk.

– Ta hjälp och rådfråga vid exit! Detta är avgörande för att kunna lämna och läka från en skadlig relation menar Elin.

Vikten av upplysning och stöd

Avslutningsvis tar Elin upp att osunda relationer förekommer överallt och vikten av att öka kunskapen och medvetenheten om våld i nära relationer. Hon lyfter flera olika typer av stöd som finns att tillgå som stödgrupper och kvinnojourer.

Hon tipsar också om hur man som anhörig bör agera och bemöta den drabbade.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig känna igen mönstret för skadliga relationer? Vill du lära dig hur du kan bryta dig fri från destruktiva band och istället bygga upp stärkande och hälsosamma relationer? Lyssna då på avsnitt 111 av Med målet i sikte med Elin Ribjer som delar med sig av sin expertis och personliga erfarenheter. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Vart kan man vända sig som våldsutsatt eller som förövare?

unizonjourer.se är ett riksförbund för över 140 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Kvinnojourer och mansjourer finns i hela landet.

Så kan det gå – podcasten för rikare relationer med Elin Ribjer och gäster

En intervju-podd som syftar till att stärka och inspirera till sunda relationer, men som också belyser osunda relationer. Läs mer om Elin och podcasten på sakandetga.se

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Relaterade länkar

Med målet i sikte – podcast »
Lisa Gustafsson på LinkedIn »
Charlotte Ohlson på LinkedIn »
Elin Ribjer på LinkedIn »

För utsatta män och kvinnor samt för förövare som vill sluta utöva våld

Med målet i sikte

Translate »