i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 28 av Med målet i sikte: Carolina Klüft om Generation Pep, sätta egna mål och göra sitt bästa

Med målet i sikte  /  Avsnitt 28  /  Carolina Klüft om Generation Pep, sätta egna mål och göra sitt bästa  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 28 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av OS-medaljören Carolina Klüft. Det är nu ett tag sedan hon tävlade på de stora arenorna med hela världen som åskådare. Idag arbetar hon som verksamhetschef på Generation Pep som verkar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Hör Carolina Klüft berätta om hur det är att ena dagen leva ett liv som friidrottsstjärna till att en dag vilja göra något helt annat. Missa inte!

Carolina Klüft om Generation Pep, sätta egna mål och göra sitt bästa

Carolina Klüft är friidrottsstjärnan som vunnit fler tävlingar än vad många ens vågar drömma om. Hon avslutade sin friidrottskarriär 2012 och har sedan dess arbetat som programledare, föreläsare, skrivit böcker och mycket mer.

Carolina Klüft är verksamhetschef på Generation Pep

Idag är Carolina verksamhetschef på Generation Pep, en icke-vinstdrivande organisation initierad av Kronprinsessparet. Generation Pep arbetar för att främja barn och ungas hälsa genom att engagera hela samhället. Att alla barn ska ha möjlighet till en aktiv fritid.

– På Generation Pep pratar vi om att all rörelse räknas. Bara det att använda ordet träning gör ju att folk blir rädda. Det är viktigt att alla ska hitta sin väg utifrån vad som är möjligt och relevant baserat på ens egen vardag, säger Carolina i Med målet i sikte.

Carolina Klüft om hur man skapar mål och motivation i livet

– Det är viktigt att inte jämföra sig med någon annan. Dina mål måste komma inifrån och vara uppsatta utifrån vad som är viktigt för just dig. För någon är motivationsfaktorn att klara Iron Man och för någon annan är det något helt annat. Min motivation idag är exempelvis att må bra och kunna leka med mina barn så länge som det är möjligt. Det motiveras jag av och då behöver jag inte pressa mig så hårt. Lokalisera vad det är som motiverar dig och få in din rörelse i det, säger Carolina.

Carolina Klüft om att byta karriär vid 29

Carolina Klüft började med friidrott när hon var elva år gammal. Som tjugonioåring avslutade hon sin karriär som elitidrottare. Hur är det att byta en karriär som innebär att vara en hyllad idrottsman till något helt annat?

– För mig var det inte så svårt. Dels för att det viktigaste för mig med idrotten aldrig var medaljer och resultat. Utan det var att göra mitt bästa. Det andra har varit roliga bonusar. Jag har haft andra drivkrafter och dem har jag ju kvar på samma sätt idag i min nya karriär. Hade allt kretsat kring att stå högst upp på en prispall eller tävla på en fullsatt arena, som visserligen var hur häftigt som helst, då tror jag att jag hade känt en tomhet, säger hon.

Carolina Klüft om specifika resultatmål

Målfokus är ett ämne som behandlas i avsnittet. Vad är viktigt för Carolina i hennes målsättningar i livet?

– Jag har aldrig fokuserat på specifika resultatmål, att hoppa en viss höjd exempelvis. Mina tre mål som har haft en helig position högst upp för mig har varit att ha roligt, att göra mitt bästa och att lära mig nya saker. Om jag hade börjat fokusera på resultat i första hand hade jag istället drabbats av prestationsångest, säger hon.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Är du nyfiken på Carolinas arbete med att få fler att leva aktiva och hälsosamma liv, på hennes egna ord om idrottskarriären samt på hennes tips hur du når dina mål på bästa sätt? Lyssna då på avsnitt 28 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 110 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »