i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 41 av Med målet i sikte: Fängsla din publik med rätt retorik – med Barbro Fällman

Foto: Elisabeth Zeilon – (Talarforum)

Med målet i sikte  /  Avsnitt 41  /  Fängsla din publik med rätt retorik – med Barbro Fällman  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 41 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av retorik- och språkexperten Barbro Fällman för att diskutera kommunikation. Hur får du människor att lyssna på dig? Hur anpassar du ditt budskap till den som lyssnar och finns det genvägar för att nå fram? Hör Barbros tips kring hur du kan träna på att argumentera, om vikten av förberedelse och om konsten att uttrycka dig med förnuft och känsla.

Kommunikationens kraft, retorikens betydelse och historia med Barbro Fällman

Retorik handlar om konsten att tala väl. Den är en naturlig del av människans kommunikation och en teknik för att kunna uttrycka sig och nå fram. Oavsett om det rör sig om en intervju, en presentation eller ett samtal mellan fyra ögon är retorik ett användbart och kraftfullt verktyg.

Barbro är språklärare, lektor och språkforskare, har skrivit 13 böcker om retorik och driver idag en egen podcast i ämnet – Retoriskt.

Barbro Fällmans råd för att lyckas med retoriken

– Retoriken skapades för 2500 år sedan och har alltsedan dess varit ett av de viktigaste skolämnena. Kunskaper i ämnet har sedan dess gjort det möjligt att skapa karriärer inom många områden. Retorik är än idag ett obligatoriskt ämne i många länder. Det är ett viktigt demokratiskt verktyg, för att kunna uttrycka sina åsikter, men också spännande för att kunna förmedla sin personlighet.

På frågan om konsten att tala är medfödd svarar Barbro att alla människor kan lära sig att bli trygga i att prata inför andra, att argumentera och att kommunicera effektivt. I avsnittet delar hon med sig av tips kring hur du når ut med dina budskap i anställningsintervjun, i föredraget eller i ett tal. Hon avslöjar hur viktigt det är med en bra inledning och avslutning, hur du får åhörarnas uppmärksamhet och varför du ska slösa med retoriska frågor.

Övning och förebilder inom retorik

– Det finns inga genvägar till att bli en bra retoriker. Genom att vässa dina retoriska kunskaper får du självförtroendet du behöver för att effektivt nå fram med ditt budskap. Du måste ta varje möjlighet att öva retorik i vardagen. Lär av andra, hitta förebilder och studera hur de gör avslutar hon.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om hur du kan sälja in dig själv på bästa sätt, hur du blir mer självsäker och tydlig i din kommunikation? Lyssna då på avsnitt 41 av Med målet i sikte med Barbro Fällman. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 112 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »