i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 44 av Med målet i sikte: Let’s Dance-Tobias om mobbning och om att dansa med Carola

Med målet i sikte  /  Avsnitt 44  /  Let’s Dance-Tobias berättar om mobbning och om att dansa med Carola  /  Lyssna på Simplecast, Spotify, Itunes

I avsnitt 44 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av ingen mindre än Let’s Dance-stjärnan Tobias Karlsson. Vi pratar om hans svåra tid i skolan med mobbning, hur han äntligen fann sig själv och om styrkan att aldrig ge upp något man älskar. Och om att vara någons Jocke. Missa inte!

Med målet i sikte har bjudit in Tobias Karlsson. Han är inne på sitt artonde år som proffsdansare i det ständigt aktuella programmet Let’s Dance och det är så så de flesta känner igen honom. Han har deltagit i många säsonger och dansat med många namnkunniga, där senaste danspartner var Carola. Bakom kameran föreläser han om mobbning där utgångspunkten är hans egen uppväxt. 2019 släpptes hans bok ”Inte alltid en dans på rosor” där Tobias ärligt skildrar vikten av att våga vara sann mot sig själv och om vänskapens betydelse.

Utsatt för mobbning i skolan

I avsnittet berättar Tobias öppet om att hans år som utsatt för mobbning i skolan och att han fortfarande kan vara påverkad av händelser från högstadiet.

– Många år av otrygghet sätter sig mer och mer inne i själen, där jag nyligen kommit på att vissa situationer i det vuxna livet fortfarande påverkar mig. En sådan situation kan till exempel vara när andra, eller jag själv blir bortvalda; där skamkänslan över att man inte fick vara med att leka finns kvar, säger Tobias i Med målet i sikte.

Vänskap och ett leende kan förändra allt

Vändpunkten som förändrade allt uppstod i gymnasiet när han träffade Jocke, som fortfarande är Tobias bästa vän. Tack vare Jockes vänskap kunde Tobias för första gången i sitt liv börja leva som den person han faktiskt var.

– Han sa hej och tog mig under sina vingar. Jag hade någon att ty mig till och det blev en otrolig förändring i mitt liv, säger han.

Det blir tydligt att Tobias verkligen brinner för att göra skillnad för barn och unga. Tillsammans med Jocke har han implementerat det nya projektet ”Du kan göra skillnad”, där de båda föreläser om mobbning på plats i skolor för både lärare och elever.

– Men föreläsningen handlar egentligen inte så mycket om mitt eget utanförskap utan om vad människor runt omkring kan göra för andra med så små medel. Ibland räcker det faktiskt med ett leende. Att någon har sett en, säger Tobias.

Vad ska du göra om du blir utsatt för mobbning?

Om du blir utsatt för mobbning är det viktigt att du pratar om det och inte isolerar dig själv. Det finns många saker du kan göra för att få hjälp och stöd. Du bör först och främst försöka prata med någon du litar på, som till exempel en förälder, en lärare eller en vän. Berätta vad som händer och hur det påverkar dig. Det är viktigt att du inte känner att du är ensam.

Du kan också kontakta en rådgivare, psykolog eller annan professionell som kan då hjälpa dig att hantera situationen.

Tänk på att mobbning är oacceptabelt och att det är viktigt att du får stöd och hjälp för att komma ur situationen. Det kan ta tid och kräva mod att stå upp för sig själv, men att ta det första steget till att söka hjälp är därför ett viktigt steg mot att bli av med mobbningen.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du veta varför det egentligen är egoistiskt att vara snäll och om Tobias revansch mot hans värsta mobbare? Lyssna därför på veckans avsnitt av Med målet i sikte med Tobias Karlsson.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »