i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 60 av Med målet i sikte: Insikter och kännedom om introverta och extroverta personlighetstyper med Linus Jonkman

Med målet i sikte  /  Avsnitt 60  /  Insikter och kännedom om introverta och extroverta personlighetstyper med Linus Jonkman /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 60 av Med målet i sikte pratar vi om personlighetstyper. Kanske har du hört om begreppen introvert och extrovert? Lisa och Charlotte gästas av Linus Jonkman som reder ut dem. För det är faktiskt inte så enkelt som man kan tro. Missa inte!

Linus Jonkman har många strängar på sin lyra som bland annat illustratör, organisationsutvecklare, föreläsare och HR-profil. Han har skrivit tio böcker, bl.a. den uppmärksammade Introvert, den tysta revolutionen. Linus arbetar med organisationsutveckling och organisationskultur och har gjort sig känd för att angripa givna sanningar, ofta med humor, något som gjorde att den humoristiska platsannonsen “Desillusionerad redovisningsansvarig” blivit läst av en halv miljon svenskar.

Introverta och extroverta personlighetstyper med Linus Jonkman

Men vad innebär det att vara introvert respektive extrovert och vad kännetecknas varje personlighetstyp av? En vanlig uppfattning är att den som syns och hörs mest per automatik har en extrovert personlighet. Ett påstående som nödvändigtvis inte alltid stämmer, och Linus reder ut varför.

– Modernare uppfattningar om ämnet handlar om att du genom ditt arvsanlag som introvert har en lägre tolerans för dopamin. Dopaminet berättar för din hjärna när den tycker något är värt att vara engagerad i och bli nyfiken av samt när du blir överstimulerad. Grejen med att vara introvert är att även när det händer absolut ingenting så tycker din hjärna att det händer tillräckligt. Man behöver alltså en lägre nivå av aktivitet för att bli överstimulerad och urlakad på energi, säger Linus Jonkman i Med målet i sikte.

Som extrovert person får man istället energi av andras uppmärksamhet

– Ju mer extrovert du är desto större är ditt behov av social uppmärksamhet. Du får energi av att få uppmärksamhet av andra, inte av att vara bland andra, som är vad de flesta tror om en extrovert personlighet. Sannolikt pratar en extrovert person med högre röst utan att tänka på det, säger Linus.

Mer om Linus Jonkman

Du kan mejla honom på: linus@astronautsverige.se eller hitta honom på LinkedIn.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du ha tips på hur du kan ta reda på vilken personlighetstyp du har, om hur du kan vakta dina energinivåer om du upplever dig som en introvert person och mycket mer? Lyssna då på avsnitt 60 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »