i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 88 av Med målet i sikte: Så blir du mer kreativ, håller fokus och gör som du tänkt – med Gabriella Wejlid

Med målet i sikte  /  Avsnitt 88  /  Så blir du mer kreativ, håller fokus och gör som du tänkt – med Gabriella Wejlid /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Kan du öva upp ditt minne och din kreativitet? Hur blir du bättre på att faktiskt göra som du har planerat? I avsnitt 88 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av författaren och föreläsaren Gabriella Wejlid som ger dig svaren på hur du hittar din inre motivation, får bättre minne och sätter fart på din kreativitet.

Gabriella Wejlid är författaren och föreläsaren som i över 15 års tid har utbildat personer på företag, kommuner och skolor i hur man tänker nya tankar, hittar nya möjligheter och tränar upp sitt minne och kreativitet. I avsnitt 88 får Lisa och Charlotte en crashcourse i ämnet.

Kreativitet går att träna upp

Kreativitet handlar om förmågan att skapa saker, tänka nya tankar, knyta ihop erfarenheter och tankar på nya sätt. En förmåga som är utmärkande för oss människor menar Gabriella;

– Vi har en fantastisk förmåga att använda fantasin för att se framtidsscenarion och tänka utanför boxen, det har varit en överlevnadsfördel för oss människor.

Kreativitet kan resultera i stora innovationer och genialiska lösningar på stora samhällsproblem. Men det kan också vara att hitta smartare sätt att arbeta på eller att lösa vardagsproblem. Hon menar att vi alla har tillgång till en otrolig kreativitet och ett fantastiskt minne, det gäller bara att hitta det.

På frågan om det går att öva på att bli mer kreativ svarar Gabriella att det, liksom mycket annat, går att träna upp. Det handlar om vana, teknik och tid säger hon och ger flera exempel på hur.

Hantera din inre kritiker och släpp logiken för att öka din kreativitet

Gabriella betonar att det är viktigt att ge hjärnan material att jobba med. Våga spåna fritt, utan att kritisera och våga ta en paus.

– Kicka igång hjärnan, släpp sen taget och låt den jobba vidare. Gör något annat, lämna hjärna i fred en stund kanske genom att ta en skogspromenad eller en dusch. Då kommer du märka att kreativiteten kommer flöda säger hon.

Hon betonar att just våga spåna fritt, att låta hjärnan leka med idéer utan att låta sig hindras av logiska tankar eller kritik, är det viktigaste för att komma in i ett kreativt läge.

– Prestation stoppar kreativitet, om vi försöker vara kreativa och kritiska samtidigt så blockerar vi oss själva.

Kreativitet är en källa till välmående och motivation

Kreativitet är också starkt kopplat till motivation. När vi får använda vår kreativitet blir vi mer motiverade i vårt arbete, och när vi känner oss motiverade blir vi mer kreativa.

Gabriella pratar om inre och yttre motivation. Den inre motivationen, när det man gör är meningsfullt och belöningen i sig. Det kan tex vara när vi får använda vår kunskap eller uppleva gemenskap. Yttre motivation handlar om att man får belöningen när man gjort något. Olika delar är olika viktiga för olika personer och när man tappar sin motivation kan man fundera på de olika delarna, vad är viktigt för just mig.

Fokusera genom att koppla bort distraktioner och på så sätt öka din kreativitet

Samtalet glider in på fokus och flow och Gabriella berättar att när vi är på gränsen mellan uppgiftens svårighet och vår förmåga att klara den. När vi måste fokusera till det yttersta för att klara uppgiften, då kommer vi in i flowtillstånd när vi glömmer tid och rum. Vid flow finns inga krav på presentation.

Hur kommer jag då in i ett flow? Och hur håller jag fokus? Det handlar om att stänga ute inre och yttre distraktioner, så du kan fokusera menar Gabriella. Det kan vara självkritik men också yttre stimuli som exempelvis att stänga av telefonen. Att förtydliga vad man ska åstadkomma kan också göra det enklare att fokusera.

Minnesträning sätter fart på din kreativitet, skapar nya tankebanor och öppnar väg för nya lösningar

Avslutningsvis pratar Lisa, Charlotte och Gabriella om minne, där Gabriella redogör för skillnaden mellan arbetsminne och långtidsminne och hur man kan förbättra inlärning. Hon berättar om minnesteknikens tre budord – associera, visualisera och placera – och ger flera bra tips på tekniker och hur man kan träna upp sitt minne.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om hur du får fart på kreativiteten? Hur du kan få bättre minne och hur du kan bli mer motiverad genom att utöka ditt tankenätverk? Lyssna då på avsnitt 88 med Gabriella Wejlid, en av Sveriges mest erfarna föreläsare i kreativitet och hjärnträning.

Gabriella Wejlid har skrivit flera böcker som fokuserar på hur man kan träna upp funktioner i hjärnan som kreativitet, fokus och minne. Hennes senaste bok heter Konsten att få hjärnan att göra som du vill. Läs mer på Gabriellas hemsida huvudsidan.se.

Detta avsnitt, liksom många av de andra avsnitten i Med målet i sikte används som pedagogiskt material i flera av Iris tjänster. Syftet är att inspirera, rusta och stärka deltagarna i sitt arbetssökande eller i sin utbildning.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »