i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 92 av Med målet i sikte: Så laddar du om för att landa drömjobbet med Johan Seltborg

Med målet i sikte  /  Avsnitt 92  /  Så laddar du om för att landa drömjobbet med Johan Seltborg  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 92 av Med målet i sikte – Augusti, nystart och dags för en ny säsong efter sommaruppehållet, där även temat blir nystart. Kanske är du på jakt efter nytt jobb eller en ny roll? Lisa och Charlotte gästas av interimschefen Johan Seltborg. Han delar med sig av bra tips om vad du ska tänka på för att landa ditt drömjobb. Han är expert på att sälja in sig själv och att hantera nej tack. Det blir ett avsnitt om uthållighet, hur du stärker ditt personliga varumärke och hamnar top of mind hos dem som rekryterar.

Många nej? Så laddar du om för att landa drömjobbet!

Som interimsledare är Johan Seltborgs jobb är att ta tillfälliga och tidsbegränsade ledaruppdrag som VD eller chef. Han är van vid att ständigt söka nya uppdrag och har till och med skrivit en bok i ämnet. Han jobbar också med att förmedla andra interimsledare.

Som ”interimare” jobbar man ständigt i olika branscher och roller. Uppdragen kan vara korta och långa. Johan berättar om fördelar och nackdelar med att jobba som interim och hur det är att ständigt vara ”på besök” i olika organisationer. ”Jag är ständigt ny på jobbet” säger han och bjuder på sina bästa tips och vad man ska tänka på när man är ny på en arbetsplats.

Nätverka för att ständigt vara aktuell för nästa jobb

Som interimare behöver man hela tiden söka nytt jobb, även när man precis har startat ett uppdrag. Johan berättar hur han gör för att ständigt vara aktuell.

– Att nätverka är jätteviktigt, både i formella och informella nätverk. Jag är aktiv i flera formella nätverk och det är mycket värdefullt att träffa personer i liknande situationer säger han och ger exempel vart man finner olika nätverk.

Bjud på dig själv, bygg ditt varumärke och nå framgång

Man ska inte vara blyg för att kontakta personer poängterar han och beskriver hur han jobbar med att marknadsföra sina egenskaper och kvalifikationer.

– Att dela din kunskap är det bästa sättet att bygga ditt varumärke säger han.

Hur ska man då gå tillväga undrar Charlotte och Lisa, där Johan berättar hur han når framgång.

– En viktig del är att våga vara personlig. Ibland är det svårt, jobbigt och läskigt att dela med sig, men det når fram bättre säger han.

Så skapar du ett bra CV och pitch

Han berättar vidare om olika sätt att visa upp sig och betonar vikten av att ha en bra presentation. Många tycker det är svårt att skapa sin pitch säger Charlotte som dagligen möter arbetssökande i sitt arbete som jobbcoach.

Johan tipsar om vad den bör innehålla och att ta hjälp av vänner för att formulera den.

– Öva in din pitch! Utgångspunkten är vad du kan och vad du vill. Och var kärnfull, våga avgränsa informationen.

Han går vidare kring hur ett bra CV ska utformas. Och frågan är, är ett foto på CV:t nödvändigt?

Förbered dig inför intervjun och landa drömjobbet

Johan är, efter otaliga intervjuer både som arbetssökande men också i rollen att rekrytera andra, en expert på intervjuer. Vad är det viktigaste att tänka på och förbereda inför intervjun undrar Lisa och får flera exempel av Johan.

Han betonar också att intervjun är ett samtal. Du behöver ha svar på frågor men lika viktigt är det att själv vara aktiv, ta reda på fakta om arbetsgivaren och rollen för att vara säker på att hamna på rätt jobb och arbetsplats. Han säger;

– För mig är det lika viktigt att säkerställa att arbetsgivaren är rätt för mig som jag för dem.

Vad avgör vem som får jobbet?

Avslutningsvis resonerar Johan, Lisa och Charlotte om hur urvalet går till. Kompetensbaserad rekrytering, problembaserade case och arbetsprover. Begreppen och metoderna är många.

– Till syvende och sist är det ett antal kriterier som ska uppfyllas. Det avgörande brukar då vara drivkraft och utvecklingsmöjligheter säger Johan.

Han poängterar också uthållighet. Det är jobbigt att få nej och att ladda om men trägen vinner menar han.

– Tålmodighet och envishet! Jag och alla jag känner har haft det motigt men det är inte det vi människor visar utåt.

Han uppmanar till att försöka vända på perspektivet och se varje nej som en lärdom.

– Antingen vinner jag eller så lär jag mig något. Det är uthålligheten som är avgörande avslutar Johan.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du ha konkreta råd om hur du kan förbereda dig för att hitta och söka ditt drömjobb? Hur du skapar en skarp pitch och hur du kan ladda om efter ett nej? Och vilken betydelse Usain Bolt och Barack Obama har haft för Johans framgångar? Få de bästa tipsen och inspirationen från Johan Seltborg genom att lyssna på avsnitt 92 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Mer om Johan Seltborg

Du kan mejla honom på: johan@polstjarnan.com eller hitta honom på LinkedIn.
Han är interimsledare och grundare av Interimakademin.
Här hittar du Johans bok: Ledarskap på besök – 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef 

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 112 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »