i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 96 av Med målet i sikte: Så hittar du jobb och praktikplatser via LinkedIn med Linda Björck

Med målet i sikte  /  Avsnitt 96  /  Så hittar du jobb och praktikplatser via LinkedIn med Linda Björck  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I Avsnitt 96 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av LinkedIn-experten Linda Björck!
Söker du jobb eller praktikplats, eller vill stärka ditt personliga varumärke? Då ska du definitivt använda LinkedIn! Linda Björck ger tips och vägledning till både nya och erfarna användare, och hjälper dig att få ut det mesta av din LinkedIn-profil. 

Lyckas i arbetslivet genom att hitta jobb via LinkedIn med Linda Björck

Visste du att LinkedIn erbjuder flera gratis kurser i LinkedIn Learning? Och just nu finns även de 10 mest populära kurserna inom AI?
Att du kan se vilka företag som söker personal med bara ett ögonkast? Och att du samtidigt kan ange att du är öppen för att byta jobb, utan att det är synligt för din nuvarande arbetsgivare?

Linda berättar att det finns många som fortfarande tror att LinkedIn bara är en plats för arbetssökande, men inte mycket mer än så. Och hon håller med om att LinkedIn sannolikt är nätets bästa plattform för att hitta jobb och ta kontakt med branschkollegor … men att detta bara är en liten del av allt man kan göra via LinkedIn:

– LinkedIn är vad du gör det till. Du kan nöja dig med att bara ha en profil. Men du kan även söka jobb, bredda ditt nätverk, etablera dig som expert inom ett område, och utveckla ditt personliga varumärke. Och du kan därtill även bli expert på ett område eller ämne via LinkedIn, marknadsföra ditt företag, hitta kunder, göra affärer, och söka rätt på intressanta personer och talanger som du vill rekrytera, antingen till ditt företag eller till ditt nätverk. LinkedIn är så mycket mer än många tror.

Linda tipsar även om ett antal smarta funktioner och tjänster på LinkedIn som många inte känner till, men som kan göra stor skillnad för både nya och erfarna användare.

LinkedIn kan göra jobbsökning enklare och roligare än du tror

Under diskussionen så noterar både Lisa och Charlotte att de träffat många som ser fördelarna med LinkedIn, men avstår från att använda tjänsten eftersom de upplever att de inte vet hur man gör.

Linda berättar att hon regelbundet stöter på personer som har denna uppfattning. För att hjälpa de som känner sig osäkra har hon därför tagit fram en pedagogisk steg-för-steg-guide i hur man skapar ett LinkedIn-konto med tillhörande profilsida, som är tillgänglig för alla, utan kostnad. Hon konstaterar dock att många upptäcker att LinkedIn är mycket lättare att använda än de trott, när de väl har tagit första steget.

– LinkedIn gör det enkelt att ”mjukstarta” som ny eller återvändande användare. Man väljer själv vilken aktivitetsnivå som passar en just nu, och man får ut värde oavsett vilken nivå man ligger på … om än mer aktivitet naturligtvis leder till ökat värde.

Man behöver inte vara expert på LinkedIn för att hitta jobb, men gärna nischad

Man behöver inte vara expert för att använda Linkedin, men det finns definitivt saker att tänka på när man skapar sin profil och sina inlägg. Linda delar under avsnittet med sig av mängder med lättanvända tips och råd för hur man får ut det mesta av det man lägger upp. Hon återkommer dock flera gånger till en av de viktigaste sakerna att tänka på:

– Våga nischa dig! Tryck på din spetskompetens, oavsett om du är arbetssökande, eller om du har ett jobb och vill nätverka! Gör det tydligt för den som besöker din profil vad du är bäst på. Det blir väldigt svårt att uppfatta vad som gör dig unik, om du kontinuerligt hoppar mellan olika ämnen.

Men om man inte har någon spetskompetens, eller den man har inte är något man vill jobba med?

– Det handlar inte om att du måste vara expert, utan om att du tydligt ska visa vad du är intresserad av. Du kan lika gärna fokusera på en nisch eller kompetens som du vill ha.
Det är mycket lättare att komma ihåg någon som säger ”Jag brinner för X”, än någon som säger ”Jag kan tänka mig att göra vad som helst”.

Utöver alla goda råd hon delar med sig av i avsnittet, så tipsar Linda dessutom om Smartbizzs företagsblogg, där du hittar hundratals artiklar som hjälper dig att bli en mästare på LinkedIn.

Mer om Linda Björck

Linda Björck har arbetat med marknadsföring i 25 år, och har de senaste 10 åren utbildat och coachat både personer och företag i hur man maximerar värdet av sin närvaro på LinkedIn. Hon driver sedan 2013 företaget SmartBizz, och har publicerat närmare 500 artiklar om LinkedIn, har släppt 250 poddavsnitt och sänt live 150 gånger! Allt från enklare tips till detaljerade guider och trendrapporter.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du veta hur du får ut mer av LinkedIn; sannolikt mer än du visste var möjligt? Eller skulle du önska dig en enkel steg-för-steg-guide i hur du skapar din egen LinkedIn-sida? Få mängder med tips och information om LinkedIn av Linda Björck när du lyssnar på avsnitt 96 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 112 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »