i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 97 av Med målet i sikte: Fanny Widman om “skitsammafilosofin” och hur vi kan förändra världen

Med målet i sikte  /  Avsnitt 97  /  Fanny Widman om “skitsammafilosofin” och hur vi kan förändra världen  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Finns det verkligen de som väljer att vara en skitstövel? Går det att öka jämställdhet genom att bry sig mindre? Vad är en ”kränklimang” egentligen, och hur ska man bemöta dem? I avsnitt 97 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av Fanny Widman, som ger dig svar på alla dessa frågor, och fler därtill. Du får även lära dig grunderna i ”Skitsammafilosofin”, det frigörande tankesättet från Fannys nya bok: Skitsammafilosofin eller hur jag dödade min inre perfektionist.

Jämställdhet handlar inte om skuld, utan om ansvar

Om bristande jämställdhet handlar om strukturer och normer, vems fel är det då att samhället ser ut som det gör? Det är en fråga som ofta tas upp när begreppet ”jämställdhet” kommer på tal men som för Fanny Widman är mindre viktig i sammanhanget. Hennes arbete fokuserar i stället på hur vi förhåller oss till strukturerna när de väl är på plats.

– Första steget mot jämställdhet att bli medveten om vilka strukturer som finns, och hur de påverkar våra val. Vi har alla olika fördomar och perspektiv, men vi behöver bli bättre på att tänka på vad vi gör, och hur vi beter oss.

Men även om vi alla har ett ansvar, så betyder det inte nödvändigtvis att vi alla har samma ansvar. Ju mer makt man har, och ju mer man gynnas av befintliga strukturer, desto större ansvar har man att inte utnyttja de strukturerna på andras bekostnad:

– Det är superviktigt att vi hjälper varandra. Det handlar inte om att tilldela skuld. Samtidigt måste vi lägga ansvaret där det hör hemma. Vi löser inte problemet genom att coacha kvinnor i arbetslivet att ta för sig mer och ha mer skinn på näsan, utan genom att lära människor att inte förminska och nedvärdera personerna runt omkring sig.

Fanny förklarar att det just därför är viktigt att man ser jämställdhet som ett lagarbete, och inte som en kamp mellan könen; att förstå att det inte är ett nollsummespel med vinnare och förlorare, utan att ökad jämställdhet gynnar alla. Och att desto mer vi hjälps åt, desto lättare kommer det att bli.

– Att uppmärksamma och förändra beteenden handlar mycket om mod. Och mod är något vi kan öva upp.

En rimlig följdfråga blir då självklart för många: Hur gör jag det? Hur skaffar jag mig modet att våga uppmärksamma problem och säga ifrån när jag ser orättvisa?

Ett möjligt svar hittar vi i Fannys nya bok: ”Skitsammafilosofin”.

”Skitsammafilosofin”: Ett bättre samhälle när vi bryr oss mindre?

När Fanny beskriver grunderna för ”Skitsammafilosofin”, så blir det tydligt att det inte är en fråga om apati. Tvärtom: Filosofin bygger på att bry sig om det som är viktigt … och att prioritera sina egna värderingar framför andras åsikter.

– Det är svårt att göra det man tycker är rätt, om man hela tiden fokuserar på vad andra ska tycka om det, säger Fanny.

Men, förklarar Fanny, vi måste även kontinuerligt reflektera över våra värderingar, och på vilka grunder vi tycker något är viktigt.

– Vissa val gör vi för att det förväntas av oss, eller för att vi tror att vi borde vilja göra dem … men i många fall glömmer vi att stanna upp och fråga oss själva om det egentligen är vi som vill det, och om vi faktiskt vill det.

Fanny förklarar dessutom hur tankesättet i ”Skitsammafilosofin” kan bidra till ett mer jämställt och medmänskligt samhälle, på samma gång som det hjälper individen att närma sig sitt sanna jag. Samtidigt påpekar hon att fokus ligger på att lära sig ta informerade, medvetna beslut utifrån sina värderingar; det är inte en guide till hur man uppnår sina mål.

– Jag tror att om vi är alltför målstyrda, så är det lätt att vi begränsar oss själva. Vi är så mycket mer än våra prestationer. I media och i samhället läggs det väldigt mycket fokus på hur vi ska ’bli bättre’ eller ’nå toppen’, men väldigt lite på den viktigare frågan: Vad ska vi göra för att må bra?

Mer om Fanny Widman

Fanny Widman driver den framgångsrika jämställdhetspodden ”Fannys Förebilder”, och är VD och grundare av företaget med samma namn. Därtill föreläser hon om jämställdhet, normer och samhällsstrukturer, och hur vi kan växa som individer genom att reflektera över våra egna beteenden.

Hon är just nu aktuell med sin nya bok, ”Skitsammafilosofin”, samt ”Fannys Förebilder Gala Edition”, en livegala till förmån för Unizon och deras arbete för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du ta del av en tankeväckande och nyanserad diskussion om jämställdhet? Vill du få värdefulla insikter om att byta fokus från skuld till ansvar, bryta ner strukturer som leder till ojämställdhet, och betonar att ökad jämställdhet gynnar alla? Vill du få insikt i tankesätt som kan hjälpa dig prioritera dina egna värderingar och fatta medvetna beslut? Lyssna då på avsnitt 97 av Med målet i sikte där du med Fanny Widmans expertis inom ämnet får en unik inblick i hur du kan bidra till att förändra världen och främja individuell utveckling. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 110 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »