i Magasinet, Matchning

Mohammeds resa via Iris Rusta och matcha till drömyrket som yrkeschaufför

Iris Rusta och matcha 2 (ROM2) – din väg mot framtiden!

Träffa Mohammed, tidigare deltagare på Iris Rusta och matcha och Helen Johansson , studie- och yrkesvägledare och jobbcoach på Iris. I denna intervju delar Mohammed med sig av sin resa från arbetssökande till vägen mot nytt jobb. Han berättar om utmaningarna han har mött, framgångar han har uppnått, och hans planer och drömmar för framtiden.

Mohammeds väg mot nytt yrke via Iris Rusta och matcha 2 (ROM2)

Mohammed kom till Sverige 2014 från Palestina. Efter sex månader fick han uppehållstillstånd. Under denna tid gick han i skolan och sökte arbete.

– Jag var inte i skolan så mycket eftersom jag fick jobb. Första jobbet var på Växjöbageriet i Växjö, där jag arbetade i cirka nio månader. De lovade mig en fast anställning, men företaget gick tyvärr i konkurs. Under min uppsägningstid sökte jag arbete och fick jobb i Lammhult, där jag arbetade i fyra år och fem månader. Därefter behövde jag sluta då företaget jag jobbade på fick färre uppdrag.

Som arbetssökande blev Mohammed rekommenderad av Arbetsförmedlingen att ta del av tjänsten Rusta och Matcha.

– Jag valde att gå Rusta och matcha på Iris och att få Helen som handledare. Du är fantastisk Helen och hjälper mig så mycket. Du har exempelvis visat mig hur jag kan öppna eget företag och undersöka andra lösningar, som att gå en utbildning för att säkra min framtid; en lastbilsutbildning, till yrkeschaufför.

I samtal med Helen kom Mohammed fram till att med körkort öppnar sig fler vägar för arbete. Detta resulterade i att han har tagit körkort under våren.

– Ja, jag har klarat mitt körkort. Jag behövde körkort för att kunna få arbete. Jag kämpade hårt för att klara det och bjöd alla på Iris på tårta. Efter att jag fick körkortet så har Helen fortsatt att pusha mig och nu finns det ännu fler arbeten att söka. Jag känner mig positiv och motiverad.

Helen understryker att just motivation är något hon som handledare ofta behöver lägga stort fokus på i sitt uppdrag att coacha arbetssökande på vägen mot nytt jobb eller utbildning.

– Du vet, allt går att lösa, ibland tar det bara lite längre tid och just att behålla motivationen är viktigt för att kunna se nya möjligheter säger Helen.

Mohammed, eller Mohammed -Johan som han också kallar sig ibland, berättar hur mycket det betyder för honom att Helen visar, hjälper, vägleder, coachar och motiverar honom på hans resa. Han berättar också hur han fick smeknamnet av Helen.

– Jag kommer ihåg när jag började på Iris fanns flera med namnet Mohammed där. Du Helen döpte om mig till Mohammed – Johan. Haha, ja, det var kul. Vet du, Helen, nu känns Johan mer bekant. När jag träffar andra som heter Mohammed, säger jag nu själv att jag är Mohammed – Johan. Lite kul! Men det betyder så mycket för mig att du visar och hjälper mig så mycket. Vi pratar om olika viktiga saker som jag måste tänka på och göra för att få arbete. Jag är så otroligt glad och tacksam att jag kom hit till Iris.

Mohammed startar snart sin utbildning till yrkeschaufför i Växjö.

– Jag kommer att följa din utveckling från början tills när du får arbete säger Helen.

Mohammed lovar att hälsa på.

– Jag kan komma med mer tårta framöver säger Mohammed och skrattar. Jag har sagt till alla mina vänner att det är så bra här på Iris. Hos Helen får man hjälp på ett lugnt sätt.

Tack Mohammed för intervjun. Vi önskar dig lycka till på din resa mot din nya karriär som yrkeschaufför!

Iris matchar arbetssökande och arbetsgivare

Iris ger dig rätt förutsättningar att hitta ett jobb, eller utbildningen som tar dig dit. Som ett av Sveriges största matchningsföretag är vi bra på och har stor erfarenhet av att matcha jobb med arbetssökande eller att guida dig till en utbildning som leder dig dit du vill.

För dig som söker jobb eller utbildning – Vill du veta mer om Iris Rusta och matcha, där vi tillsammans hittar din väg till ditt nästa jobb eller utbildningen som leder till arbete?
Klicka här för att läsa mer om Iris Rusta och matcha »

För arbetsgivare – Vill du veta mer om hur Iris kan stötta dig och din organisation i att hitta personal?
Klicka här för att läsa mer om Iris Bemanning »

Rätt jobb eller utbildning via Iris Rusta och matcha - med Amanda Forsman | Iris.se

Iris Rusta och matcha (KROM och ROM2) | Om du söker jobb eller utbildning | Iris.se

93% är nöjda med personalens bemötande
92% rekommenderar oss till andra
88% är mer än nöjd med insatsen

Rätt jobb eller utbildning via Iris Rusta och matcha - med Amanda Forsman | Iris.se

Iris Rusta och matcha 2 (ROM2)

Vi hjälper dig att snabbt hitta rätt personal genom ROM2!

Läs mer om Iris Rusta och matcha 2 »

Iris Bemanning och Rekrytering

Iris Rusta och matcha (KROM och ROM2) | Om du söker jobb eller utbildning | Iris.se

Iris Bemanning och Rekrytering – din partner för pålitliga rekryteringar

Läs mer om Iris Bemanning och Rekrytering här »

Translate »