fbpx

SFI för synnedsatta eller döva

Stödinsats

Har du en synnedsättning eller är du döv, är du ny i Sverige och behöver lära dig svenska? I Göteborg kan du läsa SFI med anpassat stöd utifrån dina behov.

Om tjänsten

Om tjänsten

Är du nyanländ i Sverige och behöver lära dig det svenska språket?  På Iris SFI för synnedsatta eller döva får du de anpassningar och hjälpmedel du behöver i undervisningen för att lära dig svenska och hur det svenska samhället fungerar.

Utbildningen ges på uppdrag av Göteborgs stad. Bor du i en annan kommun kan du prata med din kommun som eventuellt kan köpa en plats för dig, hos oss.

Hos oss får du:

  • Undervisning av lärare med bred kompetens
  • Läromedel som är anpassade efter dina behov
  • Mindre grupper
  • Hjälp och stöd från kurator och specialpedagog
  • Modersmålsstöd på de vanligast förekommande språken
  • Betyg när du har klarat en kurs

Skräddarsydd anpassning

Du läser kursen i din egen takt, och du får ett schema som är anpassat till vad du kan och vad du behöver lära dig. Du får lära dig om samhället och hur det är att arbeta i Sverige. Du kan pröva att vara på en arbetsplats och hur det är att jobba i Sverige.

När du börjar dina studier börjar vi med att kartlägga dina behov och förutsättningar för att se vilken typ av anpassning du behöver. Du får stöd och undervisning av lärare och personal med bred erfarenhet och kompetens. För elever med synnedsättning finns anpassat material och synhjälpmedel som talsyntes, förstoringsprogram och punktdisplay. Om du är döv studerar du med andra döva elever och undervisningen sker på teckenspråk i en teckenspråksvänlig miljö. Du lär dig svenskt teckenspråk och att skriva på svenska.

Välkommen och lycka till med dina studier hos oss!

SFI för synnedsatta

Teckentolk
Behöver du studera SFI (svenska för invandrare) och har en synnedsättning eller är du döv? På Iris i Göteborg kan du läsa SFI med anpassat stöd utifrån dina behov.

Här kan du se tjänsten presenteras på teckenspråk. Har du några frågor? Kontakta oss på info@iris.se.

Så ansöker du

Så ansöker du

Du ansöker till SFI för synnedsatta eller döva i Göteborg via Göteborgs stad. På Göteborgs stads hemsida hittar du mer information om utbildningen.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontaktpersoner

Götaland

Orter

Tjänsten erbjuds på följande platser

Translate »