i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 62 av Med målet i sikte: Så uppnår du en livslång förändring

I veckans avsnitt av Med målet i sikte pratar vi om livsstilsförändringar. Vi har bjudit in Fayezeh Björk som har lång erfarenhet av att jobba med utveckling av individer och organisationer. Hon ger oss tips om hur vi kan åstadkomma hållbara livsstilsförändringar.

Livsstilsförändringar kan exempelvis handla om att sluta röka, börja motionera, äta mer hälsosamt eller att skapa bättre sömnrutiner. Oavsett vilken typ av förändring vi vill göra så är det gemensamma att förändringen kan hjälpa oss att må bättre, få bättre livskvalitet och att uppnå våra mål.

– Vi strävar alla efter ett meningsfullt och rikare liv. Och för att få känna mening och tillfredsställelse i livet så måste vi ibland göra en livsstilsförändring, säger Fayezeh.

Men att förändra vanor och att hålla fast vid ett nytt beteende kan vara svårt. Vilka är då framgångsfaktorerna bakom att lyckas?

Att uppnå och upprätthålla en förändring

Fayeze beskriver bland annat tre nyckelfaktorer som är viktiga för att en förändring ska bli hållbar; vilja, engagemang och tålamod. Men till att börja med reder hon ut skillnaden mellan inre och yttre motivation.

– Inre motivation, det är drivkraften som finns inom dig när du verkligen vill och bestämmer dig för att göra en förändring. Yttre motivation är när du exempelvis gör något för att andra tycker att du borde. Jag anser att båda behövs men det är den inre motivationen som gör att förändringen blir hållbar, säger hon.

Men trots att motivationen finns där så kan olika hinder uppstå. Fayezeh identifierar några av de vanligaste och beskriver på ett entusiastiskt och humoristiskt sätt hur vi kan övervinna dem. Hon poängterar att det är viktigt att inte ge upp.

– Ordet misslyckande är lite negativt laddat men det behöver det inte vara. Gör istället en positiv omtolkning av ditt misstag. Tänk att det här kommer att göra dig ännu mer bestämd och ännu starkare. Acceptera det, ta ansvar och agera utifrån det du har lärt dig, säger hon.

Vill du göra en livsstilsförändring? Lyssna på detta inspirerande avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »