i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 106 av Med målet i sikte: Stulen, bortadopterad, återfunnen med Mariana Rudsberg

Med målet i sikte  /  Avsnitt 106  /  Stulen, bortadopterad, återfunnen med Mariana Rudsberg /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 106 av Med målet i sikte får Lisa och Charlotte besök av en gemensam kollega, Mariana Rudsberg. Hon berättar sin livshistoria om mod, sorg och hur hennes längtan efter att förstå sin sanna identitet. Från att ha blivit stulen som bebis i Colombia till att äntligen återfinna sina rötter. 

Från förlust till återförening: Marianas hjärtslitande sökande efter sin biologiska familj

Denna vecka handlar Med målet i sikte om Mariana och hennes gripande sökande efter sin biologiska familj. Hon är en av många barn som blev stulna och bortadopterade från Colombia till Sverige från mitten av 1900-talet och fram till idag.

En ögonöppnare för många var Dagens Nyheters granskning av adoptionsindustrin 2021, vilket ledde till en viktig diskussion. I boken ‘Adoptionerna’ av Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud fördjupar författarna sig i ämnet genom att lyfta fram vittnesmål och uppgifter om hur tusentals mödrar blivit lurade och bestulna på sina barn.

Dagens Nyheters reportrar flög till Colombia och intervjuade Marianas biologiska mamma Ana Lucia. Där hon fick chansen att berätta om hennes stora sorg att förlora sitt barn.

En mors plötsliga sorg och förlust

I avsnittet delar Mariana med sig av sina innersta tankar och känslor kring att inte riktigt veta var man hör hemma och sökandet efter sin sanna identitet. Hon berättar om när Marianas mamma skulle hämta henne från ett dagcenter en dag så var inte Mariana längre där. Hennes mamma lämnades med det hjärtskärande beskedet att Mariana inte längre var i livet. Det var en prövning för familjen att hantera det chockerande påståendet att Mariana var död; och det var svårt för dem att acceptera att det var verkligt.

Resan mot upprättelse: Marianas strävan efter sin sanna identitet

Mariana lyfter det trauma som mödrar och familjer genomlider då de förlorar ett barn. Hon beskriver sin biologiska mammas sorg och skammen hon fått uppleva efter att ha förlorat Mariana. Men också hur hennes egen upplevelse som adopterad har påverkat henne och hennes sökande efter sin sanna identitet.

– Jag ville ge mamma upprättelse efter alla år av sorg och skam då samhället de levde i trodde hon var knäpp, när hennes dotter helt plötsligt en dag försvann från familjen, berättar Mariana.

Stöd och Självinsikt: Marianas råd till andra bortadopterade

Hon förklarar att även om man som adopterad har haft en bra uppväxt så kan det ändå vara en livslång process att hitta sig själv och sin identitet.

– Det är viktigt att förstå att sökande inte är lika med resultat, tillägger hon.

Mariana har även viktiga insikter att dela med sig av till andra adopterade. Hon betonar vikten av att ha ett starkt nätverk för att bearbeta och hantera alla känslor som kan uppstå under sökandet efter den biologiska familjen. Dessutom delar hon sina reflektioner kring vad som kan vara väsentligt att tänka på under denna process och varför det är avgörande att vara respektfull i hur man närmar sig sin biologiska familj.

– Det är viktigt att man närmar sig försiktigt, betonar Mariana allvarligt.

Stulen, bortadopterad, återfunnen med Mariana Rudsberg | Med målet i sikte | Iris.se

Stulen, bortadopterad, återfunnen med Mariana Rudsberg | Med målet i sikte | Iris.se

Mariana Rudsberg blev Stulen, bortadopterad och återfunnen!

En ny hemkomst: Marianas resa till självinsikt och tillhörighet

Mariana avslutar med att dela en känslomässig reflektion om hur det är att äntligen ha funnit sin identitet och hur det har förändrat henne. Hon beskriver det som att komma hem som en ny person. Med en känsla av trygghet och en verklig förståelse för vem hon är, känner hon nu att hon äger sin identitet på ett sätt hon aldrig tidigare gjort. Det ger henne en djup känsla av tillhörighet och självförståelse.

– Språket var aldrig ett hinder, vi ville bara vara tillsammans, säger Mariana.

Sedan 2022 jobbar Mariana på Iris i uppdraget AUB Syn i Stockholm. Ett uppdrag som går ut på att förbereda och matcha ut personer med synnedsättning på arbetsmarknaden. Läs mer om AUB Syn »

Mer om illegala adoptioner

Vill du fördjupa dig i ämnet illegala adoptioner som Mariana och många andra barn blivit offer för? Här finns mer information:

Se klipp om Illegala adoptioner på Tv4play – Finns en tid i adoptivbarnens liv som ingen har insyn i »

Se klipp från Dagens Nyheter om granskning av Illegala adoptioner i Colombia Lena Hallengren om DN:s granskning av adoptioner från Colombia: ”Upprörande och omskakande” – DN.se »

Här kan man köpa boken Adoptionerna : Ett granskande reportage »

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Inspireras du av gripande livsberättelser och söker du vägledning i ditt eget sökande efter identitet och tillhörighet? Vill du ta del av Mariana’s modiga resa från att vara stulen som spädbarn till att återförenas med sina rötter?  Lyssna då på Mariana Rudsbergs resa i avsnitt 106 av “Med målet i sikte” där hon delar sina innersta tankar och känslor om att söka sin sanna identitet och uppleva en känsla av tillhörighet. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »