i Magasinet, SFI

Paralympiska silvermedaljören Ben Goodrich som läser SFI på Iris

Ben Goodrich är den amerikanske judomästaren (judoka) som mötte kärleken på de Paralympiska spelen och idag bor i Sverige, pluggar SFI på Iris i Göteborg och som landade sin drömpraktikplats. Här är hans berättelse!

2016 deltog Ben Goodrich i de paralympiska spelen för första gången. Efter att ha utövat ett antal olika sporter under sin uppväxt i Minnesota, där han var högpresterande i allt från friidrott till amerikansk fotboll, så hittade till slut Ben sin passion för kampsporten Judo samtidigt som han studerade redovisning och finansiell styrning på University of Minnesota.

Blev headhuntad till Team USA

Så fort han blev klar med sin kandidat så blev han kallad till träning med det amerikanska landslaget och det dröjde inte länge innan han blev bokad för att flyga till Brasilien och tävla med Team USA i Rio de Janeiro Paralympics 2016. Det blev ingen succé direkt och Ben blev medaljlös, men detta gjorde honom bara mer driven och motiverad till att jobba hårdare och prestera bättre.

Mötte kärleken i den svenska paralympikern Nicolina Pernheim

Under de kommande åren deltog sedan Ben regelbundet på olika tävlingar runtom i världen. 2017 träffade han Nicolina Pernheim, en svensk judoka som hade representerat blågult i hela tre paralympiska spel och hon var även invald i IBSA (Internationella Blind Sport Förbundet) som aktiv representant inom Judo. De träffades sporadiskt på flera tävlingar under de kommande två åren, tycke uppstod och 2019 bestämde sig Ben för att flytta till Göteborg.

Ben Goodrich läser SFI på Iris

Tar silvermedalj och träffar amerikanske presidenten

Det tog ett tag att få uppehållstillstånd i Sverige men till slut kunde han börja studera svenska på Iris SFI på Ranängsgatan i Göteborg hösten 2021. Alldeles innan han påbörjade sina studier i Göteborg deltog han i de paralympiska spelen i Tokyo och den här gången hade han bestämt sig för att lyckas. Det blev silvermedalj och braksuccé i Japan vilket ledde till besök i Vita huset och handskakning med president Joe Biden innan Ben begav sig till Göteborg igen för att påbörja sina studier. Lärandet gick fort och Ben nådde snabbt en punkt där han kände sig redo för att ta sig an en språkpraktik någonstans.

Ben Goodrich fick språkpraktikplats på Volvo genom Iris

Efter stöd från rektor Sara Snickars och läraren Gabriella Genberg fick Ben kontakt med praktiksamordnaren Tuija Stenqvist som direkt började leta efter företag som kunde ta emot Ben på språkpraktik. Volvos finansavdelning stod på önskelistan. De hade aldrig haft en språkpraktikant tidigare, ej heller en praktikant med synnedsättning men Ben var varmt välkommen. Efter bara några månader i Sverige fick så Ben beskedet i början av 2022 att praktikplatsen var hans.

Vidare studier och uppdrag för Svenska Judoförbundet

2022 påbörjade han också mastersprogrammet inom finansiell styrning på Handelshögskolan i Göteborg och idag jobbar han även på det Svenska Judoförbundet där han bidrar med att utveckla para-judo för barn och unga runtom i landet.

Förberedelser inför Paris 2024

Just nu är Bens liv också fullspäckat med träning eftersom han har flera event att förbereda sig inför. Under året ska han besöka Chile, Spanien, Azerbadjan och Tyskland för att tävla, och 2024 väntar de paralympiska spelen i Paris!

Vi önskar Ben varmt lycka till med studier, jobb och förberedelserna inför Paris, vi hejar på dig!

Iris utbildningar för personer med syn- eller hörselnedsättningar

Ben läser SFI på Iris i Göteborg. Iris erbjuder även SFI- och vuxenutbildning för personer med syn- eller hörselnedsättningar i Malmö. Samt arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning i Stockholm. Iris har en lång historia som springer ur synskaderörelsen och än idag ägs en del av Iris av Synskadades Stiftelse.

Läs mer om:

SFI för personer med synnedsättning eller hörselnedsättning i Göteborg »
SFI för personer med syn- eller hörselnedsättning samt döva i Malmö »
Grundläggande vuxenutbildning för syn-, hörselnedsatta samt döva i Malmö »
Grundläggande vuxenutbildning för personer med syn- eller hörselnedsättning samt döva i Göteborg »
Arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning i Stockholm »

Translate »