i Magasinet, SFI

SFI-studierna tar Muhannad vidare

För tre år sedan kom Muhannad till Sverige från Syrien. En resa som var lång och många gånger hård. Därför känner han sig nu extra motiverad att lära sig svenska så att han kan skaffa sig en utbildning och ett jobb. Ett viktigt steg på den vägen har varit SFI-studierna hos Iris Competens (som då hette Competens).
I dag läser han två utbildningar samtidigt och har många planer för framtiden.

En skola där lärare och elever är nära varandra

Tipset att börja studera hos Iris Competens (fd Competens) kom från Muhannads närmaste familj.

– Min bror läste här på skolan och rekommenderade att jag skulle söka hit.

Ett beslut Muhannad inte ångrar. Han trivs väldigt bra och pratar varmt om sina lärare. Han nämner Lina, Börje, Rafi och Hawar flera gånger och tycker att lärarna på Competens verkligen är rätt personer på rätt plats.

– Alla lärare här är nära varandra. De hjälper varandra och de hjälper oss elever. Det är ett bra ställe om man vill lära sig svenska. Vi får mycket stöd och hjälp. Nu förstår jag det svenska språket och kan få ut mycket av min utbildning.

Muhannad har läst drygt ett år på Iris Competens, han har pluggat mycket under den tiden och det har lönat sig. När eleverna fick göra det nationella provet blev han bäst i klassen och fick flytta upp till en högre klass. Det väckte också en hunger efter att studera mer, att skaffa sig en högre utbildning.

Utbildning vägen till jobb

För Muhannad är det viktigt att läsa någonting mer utöver SFI, eftersom han vet att en utbildning ger bra jobb. Hans första mål var att läsa till undersköterska men det var väldigt många som ville gå den utbildningen och Muhannad tillhörde inte en av de som slutligen kom in på den. Men det dök snart upp nya möjligheter till att läsa vidare.

– Jag sökte även till utbildningen till barnskötare. Jag har fått höra att det är brist på killar i det yrket så det är lätt som kille att få jobb. Jag ångrar verkligen inte att jag sökte till barnskötare.

Muhannad kontaktade skolan som anordnar utbildningen och såg till att han fick en intervju för att kunna söka till dem. Det blev ett positivt möte och de tyckte att hans kunskaper i svenska var så pass bra att han kunde börja studera där. Dagen efter mötet fick han det glada beskedet att han blivit antagen till utbildningen.

Läser dubbla utbildningar

Idag läser han till barnskötare samtidigt som han läser SFI. Första delen av veckan studerar han till sitt nya yrke, och den andra halvan läser han svenska.

Viktigt att kunna språket för att kunna ta sig vidare

Muhannad är en inspirerande person som är väldigt målinriktad och har mycket motivation för att lära sig. Hans tips till andra som läser SFI är att ha självförtroende och att se framåt.

– Man har livet framför sig. Det är viktigt att ha mål. Man ska inte bara sitta och fundera, utan kämpa för att komma vidare. Det är viktigt att lära sig språket, plugga och få bra betyg. Att lära sig svenska på SFI för att kunna läsa vidare och få jobb. Att kunna språket innebär också att man vet sina rättigheter så att andra inte kan utnyttja en bara för att man inte förstår svenska.

– Språket ger jobb. Man behöver kunna mer svenska än bara ”Hej” och ”Hej då”. Mitt tips är att försöka lära sig lite svenska innan man börjar på SFI, det är att hjälpa sig själv så att man har en bättre chans när man börjar studera.

Och Muhannad är ett bra bevis på hur långt det kan ta en.
Läs mer om SFI på Iris »

Translate »