i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 83 av Med målet i sikte: Tillgänglighetsansvarig som brinner för inkludering

I avsnitt 83 av Med målet i sikte gästas Charlotte och Lisa av Iriskollegan Evalena Habel. Här blir det fullt fokus på tillgänglighet och inkludering.

Tillgänglighetsansvarig som brinner för inkludering

Iris uppdrag handlar om att fler ska komma ut i arbete eller kunna ta del av och genomföra utbildningar. Tillgänglighet och inkludering är ryggraden i hela organisationen. Trots det eller kanske just därför, har Iris utsett en ansvarig för tillgänglighet och inkludering, Evalena Habel.

– Det här är frågor jag har brunnit för under hela mitt yrkesliv, det är så viktigt att alla ska känna sig inkluderade på en arbetsplats men också i hela samhället, säger Evalena.

Oavsett om det är i den fysiska eller digitala miljön behöver vi tänka på tillgängligheten. Vissa delar regleras av lagar som arbetsmiljö- och diskrimineringslagen, samt webbdirektivet. Men hur man som arbetsgivare ska jobba med tillgänglighets och inkluderingsfrågor kräver ett strategiskt arbete som är beslutat i ledningsgruppen.

Hur och var börjar arbetet med tillgänglighet då?

UUA-Universell utformning av arbetsplatser, ett helhetsgrepp

UUA är ett begrepp som går ut på att utforma en arbetsplats så att den fungerar för alla utan att vi ska behöva göra särlösningar. Här ingår arbetsmiljö, arbetssätt, rekrytering och utbildning. Det handlar om att göra rätt från början när man utvecklar nytt för att slippa göra dyra särlösningar i efterhand.

– Lyft det som är bra och gör sen en handlingsplan kring det vi kan göra bättre. Se till att ta med kollegor som också brinner för frågan och ta hjälp av de som vet mer än du, tipsar Evalena. Risken är annars att frågorna blir för övergripande, att det blir en pappersprodukt och att vi tappar ”huret”. Det är viktigt att vi vet VAD ska vi göra och HUR vi ska göra det!

Kan alla ta sig in på vår arbetsplats utan hjälp, hitta arbetsro, ta till sig information eller bilder? Och vad gör vi när det inte fungerar?

– Vi jobbar med en förbättringsportal, allt kommer inte att fungera felfritt direkt och då är det väldigt viktigt att vi kan hjälpas åt att undanröja de hinder som exkluderar vissa personer.

En inkluderande arbetsmarknad

Det långsiktiga målet för tillgänglighetsarbetet handlar om allas rätt till arbete men också om en hållbar framtid. Idag har vi många kompetenta människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Jag vill vända på begreppet, det är inte personerna som står långt ifrån arbetsmarknaden, det är arbetsgivaren som står långt ifrån dessa personer på grund av olika hinder, menar Evalena. Hinder kan vi ta bort, och vi kan välkomna så många fler om vi jobbar aktivt med att undanröja hindren!

Nominerade till Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. De lyfter fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, acceptans och rättvisa. Under hösten 2022 blev Iris nominerade i kategorin funktionsnedsättning tillsammans med Aron Anderson och Fatmir Seremeti

– Det var Aron som vann men att få vara i Malmö och att få den här nomineringen känns som en vinst för alla oss på Iris, säger Evalena, vi ska vara stolta.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Är du nyfiken på hur du kan tänka kring inkludering? Då ska du inte missa avsnitt 83 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 82 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »