i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 85 av Med målet i sikte: Livsviktigt om psykisk ohälsa och om att förlora en bror med Pernilla Alexandersson

Hur är det att inte må bra eller att vara anhörig till en person som mår dåligt? Avsnitt 85 av Med målet i sikte gästas av Pernilla Alexandersson som delar sin och hennes lillebror Johnnys historia om psykisk ohälsa, kampen för vård och förlusten av en bror. Lisa och Charlotte får ta del av vad som hände och vad som hade kunnat bli om vi hade varit mer snälla mot varandra.

Avsnitt 85 behandlar ett livsviktigt ämne som vi inte kan tala tillräckligt mycket om. Hur är det att själv lida av psykisk ohälsa eller att vara nära någon som mår dåligt? Hur kan man ska stötta och hur ser man till att själv ha energi i en sådan situation?

Psykisk ohälsa ledde till att Pernillas lillebror Johnny gick bort 2021

Genusvetaren och jämställdhetskonsulten Pernilla och hennes yngre bror Johnny var varandras motsatser. Uppvuxna i ett av få arbetarhem i ett bättre socioekonomiskt område i en Stockholmsförort under 90- och 00-talet kände de båda, under uppväxten, att de inte riktigt passade in. För Johnny var upplevelsen starkare.

–  Johnny var sex år yngre än mig, vi var lika drivna och sociala men vi landade i olika jord beroende på hur samhället runtomkring oss var berättar Pernilla.

Hon nämner bland annat ett samhällsklimat med hårdare jargong men också hur olika vi ser på individer utifrån kön. Hon berättar om Johnny, hur han var, hur deras uppväxt, som var så lika, kunde forma dem så olika. Hur de växte isär. Hur konjunkturen gav dem olika förutsättningar och hur brist på vårdsamverkan gav större problem.

–  Johnny hade problem med stark ångest och började ta tabletter för att hantera den. Han vågade prata högt om detta men han fick inte hjälp och den psykiska ohälsan eskalerade. Han hamnade i oönskade situationer och kom inte ur den onda spiralen.

Om psykisk ohälsa och att förlora en bror | Pernilla Alexandersson | Med målet i sikte | Iris.se

Flerårig kamp med psykisk ohälsa

Pernilla berättar om en flerårig kamp. Ingenstans var han tillräckligt frisk eller sjuk för att få rätt stöd. Och om gamechangern som fick honom fötter, och som efter fängelsestraffet fick honom att stå redo för samhället igen. Det samhälle som sen var stängt för honom när han kom ut.

Det fanns ingen brist på motivation och hans erfarenheter och egenskaper hade varit tillgångar i flera yrken och särskilt i det yrke han ville studera till, undersköterska med fördjupning inom psykiatrin, berättar Pernilla.

–  Min önskan är att samhället, vi människor och arbetsgivare skulle kunna se lite snällare på kravspecen. Se hela människan och potentialen säger Pernilla.

Vidare berättar hon om kampen, skammen och vad hon själv gjorde för att hämta energi att hantera situationen. Och om förlusten av sin bror, hur hon hanterade den då och idag.

Detta avsnitt tillägnas dem som inte mår bra och närstående som varje dag kämpar. Ni är inte ensamma!

Digital psykoterapimottagning i kampen mot psykisk ohälsa

I vår kommer Iris att starta en digital psykoterapimottagning som erbjuder en alternativ form av samtal som ökar möjligheten att få hjälp och stöd, även om man befinner sig långt ifrån eller har svårt att ta sig till en fysisk plats. Digital terapi kan utföras hemifrån eller från en annan bekväm plats och har blivit alltmer vanligt förekommande. Skillnaden mellan digital och fysisk terapi är mindre än man tror och kontakten uppfattas liknande den som sker vid en vanlig mottagning, vilket gör det möjligt att skapa goda relationer och utföra psykologisk behandling på distans.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du höra Pernillas och Johnnys historia, veta mer om hur du kan stötta någon som mår dåligt och vad Pernilla menar med ”Jag och andra”. Lyssna då på avsnitt 85 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Läs eller lyssna mer om psykisk hälsa och mående

Vill du veta mer? Behöver du någon att prata med om ditt eller någon annans mående? Här finns länkar till olika organisationer som har samtalsstöd, forum eller hjälp och stöd på andra vis:

Mind: Organisationer & jourer som kan hjälpa

Suicide Zero: Hjälplinjer om du mår dåligt och har självmordstankar

Lyssna på när Med målet i sikte gästas av Suicide Zero: Hur mår du, egentligen? Suicide Zero om att ställa världens viktigaste frågor 

Och Suicide Zeros ambassadör Richard Magyar: Ångest, rädslor & självförtroende med Hammarby Fotbolls Richard Magyar

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 84 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »