i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 90 av Med målet i sikte: Att vara blind är ibland en superkraft – Fatmir Seremeti

Med målet i sikte  /  Avsnitt 90  /  Att vara blind är ibland en superkraft – Fatmir Seremeti /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 90 av Med målet i sikte får vi ta del av en spännande livsberättelse. Lisa och Charlotte gästas av föreläsaren, tillgänglighetskonsulten, elitidrottaren och influencern Fatmir Seremeti. I tidiga tonåren fick Fatmir en svår ögonsjukdom som vände upp och ner på hans liv. Hör hans berättelse, en resa från Rosengård till Paralympics och världen.

Fatmir är uppvuxen i Rosengård i Malmö. Som ung var det stora intresset fotboll och den stora drömmen var att bli fotbollsproffs. En dröm som grusades när han som 13-åring gradvis förlorade synen. Han berättar att det var en tuff period och han hamnade i en djup depression. Vändningen kom när han hittade tillbaka till idrotten.

– Starten var ett läger för personer med synnedsättning. På lägret fick jag se hur människor med liknande utmaningar som jag lyckades klara sig och vara självständiga. Detta blev en vändpunkt för mig och en katalysator för att ta mig an nya utmaningar.

Trefaldiga Paralympicsdeltagaren Fatmir Seremeti

Trots att han drabbades av grönstarr vid 13 års ålder och förlorade 80 procent av sin syn, lyckades han bli en världstoppsspelare och uppleva otroliga framgångar. Han började spela Goalball, en parasport speciellt utformad för personer med synnedsättning. Trots initial tveksamhet fann Fatmir passionen för sporten och tränade hårt för att bli bättre. Han debuterade i landslaget 2001 och har sedan dess representerat Sverige i tre paralympiska spel, nio EM och tre VM. Bland alla framgångar sticker Paralympics i Rio ut, där han vann guld och spelade inför en publik på 12 000 personer.

Inspirationsföreläsaren Fatmir Seremeti

Utöver sin framgång inom Goalball har Fatmir också engagerat sig som föreläsare. I sina föreläsningar delar han sin historia och sina erfarenheter för att inspirera och informera andra om vikten av ledarskap, tillgänglighet och bemötande.

Genom att berätta om sina egna utmaningar och hur han har övervunnit dem, sprider han medvetenhet och främjar en inkluderande attityd gentemot personer med funktionsnedsättningar.
Hur står sig då Sverige mot andra länder när det gäller tillgänglighet och inkludering undrar Lisa och Charlotte?

– Det finns länder som kommit mycket längre än Sverige i denna fråga, menar Fatmir och ger en rad exempel på hur och vad vi behöver göra för att komma ikapp.

Med rätt förutsättningar kan en funktionsnedsättning bli en superkraft

Det är också många arbetsgivare som har kunskapsbrister när det gäller att anställa personer med funktionsnedsättningar menar Fatmir. I Sverige nyttjar vi inte den enorma kunskap och potential som finns hos personer med olika funktionsvariationer menar han.

– Jag är till exempel väldigt bra på att lyssna, jag kan ta in väldigt mycket information på kort tid. Genom talsyntesen i telefonen eller på datorn kan jag läsa en text bra mycket snabbare än många andra. Med rätt förutsättningar kan en funktionsnedsättning vara en superkraft! Det finns mycket styrkor och outnyttjad potential bland personer med olika funktionsvariationer och som inte nyttjas säger han.

Fatmir Seremeti sprider kunskap genom sociala medier

Fatmir använder också sociala medier som TikTok för att sprida kunskap om hur det är att vara synskadad. På sitt TikTok-konto ger han inblickar i sin vardag, delar tips och informerar om de utmaningar och framsteg som synskadade personer kan möta. Via TikTok, Instagram och LinkedIn når han ut till en bredare publik och bidrar till att öka medvetenheten om synnedsättning och funktionsnedsättningar i allmänhet.

Fatmir Seremeti är ett levande bevis på att allt är möjligt

Fatmir Seremeti är idag en förebild för många. Genom sina sportframgångar, föreläsningar och närvaro på sociala medier har han blivit en inspirationskälla och en förespråkare för inkludering och tillgänglighet.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du ta del av Fatmirs livshistoria och höra mer om hur han valde att möta och överkomma svårigheter i livet? Hur han hittade drivkraften att bli en av världens bästa i sin idrott. Och hur han använder sina erfarenheter för att inspirera andra. Lyssna då på avsnitt 90 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Vill du anställa en person med funktionsnedsättning?

Iris erbjuder sfi och komvux för personer med syn- eller hörselnedsättningar. Iris arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning riktar sig till personer som söker arbete. Sista delen av utbildningen består av praktik på en arbetsplats.

Är du arbetsgivare som kan ta emot en person med synnedsättning på praktik? Eller vill du veta mer om hur det är att anställa en person med funktionsnedsättning? Kontakta då Lisa för att få veta mer på lisa.gustafsson@iris.se

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 111 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »