i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 86 av Med målet i sikte: Så blir du tryggast i rummet med Anna Tebelius Bodin

Med målet i sikte  /  Avsnitt 86  /  Så blir du tryggast i rummet med Anna Tebelius Bodin /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 86 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av föreläsaren Anna Tebelius Bodin. Hon berättar om vikten av att bygga empati istället för tolerans och hur du blir tryggast i rummet; i ett avsnitt om hur du leder dig själv. Hur du genom kunskap om hur hjärnan och nervsystemet funkar kan förstå dig själv bättre och påverka ditt beteende.

Anna Tebelius Bodin har fokuserat på hjärnan i hela sitt yrkesliv och föreläser idag om ledarskap, självledarskap och personlig utveckling utifrån kunskap om hur hjärnan fungerar.

Efter psykologistudier och forskning på Harvard University brinner hon för att göra komplex kunskap om hjärnan tillgänglig för alla. Anna Tebelius Bodin gästar podden för tredje gången, har publicerat fem böcker och gett över 1300 föreläsningar i ämnet hjärnans betydelse för lärande, psykisk hälsa och motivation.

– Jag har nördat ner mig på hjärnan, inte i första hand för biologin i sig, utan för hur biologin hjälper oss att förstå människor bättre. Hela vår upplevelse av tillvaron formas i hjärnan.

Förståelse för likheter är en förutsättning för trygghet

En viktig del i hennes arbete är bland annat att slå hål på de myter som finns om hjärnan men också idéer om olikheter.

– Istället för fokus på olikheter vill jag sätta ljuset på förståelse för hur lika vi är istället, vad vi har gemensamt. Så bygger vi empati som är viktigare för att skapa trygghet och kunna påverka beteenden.

Hon kommer in på det ständiga stresspåslag som våra hjärnor utsätts för idag med konsumtion av nyheter, film, sociala media osv. Den ständiga konsumtionen av information dövar våra egna tankar menar hon.

– Rent biologiskt är vårt nervsystem i latent stress vilket gör oss reaktiva. Det dövar våra naturliga tankar och vår kreativitet. Vår konsumtion kräver ingen ansträngning, och bristen på aktivitet bygger en mindre reflekterande person.

Hon menar att en reflekterande hjärna krävs för att kunna känna empati och förstå andras utgångspunkt. En nödvändighet för närvaro, trygghet och att kunna möta andra.

Träna tillit och självledarskap

Temat oro kommer upp. Charlotte tar upp nervositet och oro i exempelvis en intervjusituation när man söker jobb. Hur kan man bli trygg i en sådan situation? Hur gör man för att lugna sig själv och skapa förtroende i relationen med den som intervjuar?

Anna ger handfasta tips kring hur du ska göra för att känna dig tryggare, skapa tillit och leda dig själv i situationen. Hur du kan träna upp sin förmåga att reflektera och utöva ett större inflytande på ditt nervsystem så att du kan bygga det starkare och bli tryggare.

– När du känner dig tryggast i rummet så antar du ett ledarskap säger Anna och berättar vidare om hur du skapar trygghet i alla samtal och sammanhang.

Samtalet glider vidare in på temat känslor och hur man kan undvika att låta känslorna ta över.

– Det är svårt att förändra emotioner. Vi lägger en betydelse och värdering i känningarna i kroppen och kopplar ihop den med minnen. Detta kan vi påverka genom att reflektera kring tanken som ger dig känslan. Är känslan verkligen farlig eller är det bara obehagligt att tänka på den?

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om hur hjärnan och vårt nervsystem fungerar, vad du ska göra för att ta lead och skapa trygghet i en situation eller i rummet? Vill du veta varför det är så viktigt att du tar dig tid att ”dumglo” emellanåt och hur smittsamt oxycytin är. Lyssna då på avsnitt 86 av Med målet i sikte, reflektera, bli klokare och få verktygen att förändra.

Detta avsnitt, liksom många av de andra avsnitten i Med målet i sikte används som pedagogiskt material i flera av Iris tjänster. Syftet är att inspirera, rusta och stärka deltagarna i sitt arbetssökande eller i sin utbildning.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 110 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »