Iris Yrkeshögskola
YH-program | YH-kurser
Välkommen till Iris Yrkeshögskola, tillsammans skapar vi din framtid.
Med en yrkeshögskoleutbildning får du de praktiska kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Låt oss vara din partner på vägen mot din karriär!
Låter
Yrkeshögskolan
intressant?
Låter Yrkeshögskolan intressant? Kontakta oss för mer information »
Om Iris Yrkeshögskola
Iris är ett av Sveriges största och äldsta utbildningsföretag. Med en historia som börjar i slutet av 1800-talet är vi också ett av de äldsta. Vårt uppdrag är att erbjuda individanpassad utbildning och utveckling för att på så vis skapa förutsättningar för människor att nå sin fulla potential. Med över 100 års erfarenhet inom utbildning och arbetsmarknadsfrågor, vågar vi påstå att vi känner arbetsmarknaden och villkoren där bättre än de flesta. Läs mer om Iris historia »
En YH-utbildning rustar dig inför morgondagens arbetsmarknad
Iris yrkeshögskoleutbildningar är effektiva och inriktade på yrkesroller och kompetens med hög efterfrågan. Vårt mål är att du ska nå ditt!
Därför ska du studera en yrkeshögskoleutbildning:
1. En YH-utbildning gör dig redo för arbetsmarknaden
Genom att studera på yrkeshögskolan förbereder du dig direkt för arbetslivet. En YH-kurs riktar sig till yrkesverksamma som vill fortbilda sig. Ett YH-program är skräddarsytt för att utbilda dig inom ett specifikt yrke, med målet att du ska kunna börja jobba direkt efter examen. Statistiken talar sitt tydliga språk: enligt Myndigheten för Yrkeshögskolan har 9 av 10 studenter anställning direkt efter avslutad utbildning.
2. Samarbete med näringslivet säkrar en relevant utbildning
Utbildningarna och kurserna vid Iris YH är framtagna tillsammans med partners från näringslivet. Det du studerar är alltid anpassat och aktuellt utifrån branschens behov.
3. En stor del av utbildningen utförs på en arbetsplats
Kopplingen mellan teori och praktik löper som en röd tråd genom både kurser och program. Du ska kunna tillämpa din kunskap direkt. Om du läser ett program består ungefär en fjärdedel av din utbildning av LIA (Lärande i Arbete) där du praktiserar yrket direkt på en arbetsplats. Syftet med LIA är att du som studerande ska få lära dig i en verklig miljö och få med dig värdefulla praktiska erfarenheter.
4. CSN-berättigade studier
För studier på yrkeshögskola kan du ansöka om studiemedel eller omställningsstudiestöd hos CSN.
5. Du kan vara behörig även om du saknar gymnasiebetyg
Saknar du betyg från gymnasieskolan? Flera platser på både kurser och program går att söka via Reell kompetens och 20%-regeln. Det innebär att du kan söka på andra meriter än gymnasiala betyg. Exempelvis kunskap du samlat på dig från tidigare arbetsplatser, studier, föreningsliv eller annat.
Välkommen till Iris Yrkeshögskola!
Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen
Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024
Iris YH-kurser
Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästnäringen
Arbetar du i stallmiljö, lantbruk eller annan hästverksamhet i yrkesroller som ridlärare, hästskötare, ridlärare, travtränare, travbanechef eller likande? Då är vår korta YH-kurs på 55 YH-poäng perfekt för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästmiljöer.
Iris YH-program
Automationsingenjör processindustri – Gävle, Malmö, Stockholm
Automationsingenjör är ett yrke som kräver kunskaper inom flera olika områden: programmering, projektledning, automationsteknik och systemintegration. Det passar dig med analytisk förmåga som gillar problemlösning och är intresserad av teknik och programmering.
Obs!
Ingen studiestart HT 2024
Vätgasingenjör – Göteborg, Skellefteå, Stockholm
Vätgas är avgörande för den gröna omställningen och EUs klimatmål till 2050. Det spelar en viktig roll inom transport, energi och industri. Den svenska vätgasmarknaden förväntas fyrdubblas till 2030. Studera vätgasdistribution, lagring, produktion och användning på Iris Yrkeshögskola för att bidra till denna framtid!
Obs!
Ingen studiestart HT 2024
Studera på yrkeshögskola med mentorstöd
Planerar du att studera på yrkeshögskola och har en funktionsnedsättning? Då har du rätt till mentorstöd och andra stödinsatser.
Särskilt pedagogiskt stöd (SPS) erbjuder olika former av individanpassade insatser.
Särskilt pedagogiskt stöd (SPS) erbjuder olika former av individanpassade insatser för att kompensera för svårigheter i studierna och ge likvärdiga möjligheter till kunskapsinhämtning och examination. Med ekonomiskt stöd från myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) kan vi på skolan ansöka om SPS för sig som har en dokumenterad funktionsnedsättning.
Exempel på stödinsatser:
- Mentorstöd.
- Anpassad examination.
- Anteckningsstöd.
- Teckenspråkstolkning.
- Inläsning av litteratur.
- Utökad lärartid.
- Studietekniska hjälpmedel.
Det här behöver du som studerande göra:
- Informera skolan om ditt stödbehov, så tidigt som möjligt.
- Lämna underlag/intyg till skolan som bekräftar din funktionsnedsättning.
Vad händer sen?
Tillsammans med dig kommer vi att kartlägga dina specifika behov och skapa en dokumentation för ansökan. Stödet kan börja så fort ansökan är inskickad. Om mentorstöd ingår sker mötena på distans.
Ska du studera på yrkeshögskola och vill veta mer om mentorstöd?
- Evalena Habel Tillgänglighetsansvarig och Konceptansvarig för särskilt pedagogiskt stöd i Yrkeshögskolan (SPS-YH)
Kontakta mig per e-post för att boka telefontid.
För arbetsgivare
Vill du rekrytera nya talanger eller vara med och påverka den kompetens som kommer ut på arbetsmarknaden i din bransch? Samarbeta med oss! Hos oss finns många möjligheter till samarbeten.
Genom engagemang i yrkeshögskolan kan ni medverka vid framtagning av nya utbildningar inom er bransch eller bidra till att förbättra existerande utbildningar. Samtliga av Iris YH-utbildningar är framtagna tillsammans med 191 arbetsgivare inom de olika områdena och har utformats utifrån deras kompetens- och anställningsbehov framåt. Utbildningarna är anpassade efter verkliga behov och krav för att ge de studerande bästa möjliga förutsättningar när de kommer ut i arbetslivet.
Tillsammans med branschfolk som vet hur behovet på arbetsmarknaden ser ut skräddarsyr vi utbildningar som ger våra studenter rätt kompetens. Utbildningarna drivs för och med företag, vilket är en starkt bidragande anledning till att många studenter inom yrkeshögskolan generellt får arbete direkt efter avslutad utbildning.
Ta emot studenter på LIA
En central del av våra yrkeshögskoleutbildningar är Lärande i arbete (LIA), yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Under LIA:n får studenterna praktisera de kunskaper de tillägnat sig under utbildningstiden, samtidigt som du som arbetsgivare får möjligheten att prova på ett samarbete innan en eventuell anställning.
Var med och påverka din framtida personal, sitt i ledningsgruppen
Alla våra YH-utbildningar är baserade på ett nära samarbete med företag, myndigheter och andra arbetsgivare. Det är ju dem vi utbildar för och det är de som ska anställa våra studerande. Ett bra sätt att som företag vara med och påverka kunskapsnivån för dina framtida anställda är därför att delta i en ledningsgrupp. Ledningsgruppen består av branschföretag och en utbildningsansvarig. Syftet är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller hög kvalitet. Vid mötena diskuteras allt ifrån kursinnehåll och kursmål till gästföreläsningar och utbildningens kvalitet. Målet är att skapa en utbildning av högsta kvalitet som gör våra studerande anställningsbara och eftertraktade på arbetsmarknaden.
Vill du samarbeta med Iris YH?
Kontakta oss på på Iris YH.
Kontakta oss på Iris YH
Har du en fråga eller vill du veta mer om våra kurser och program? Vi är här för att hjälpa dig!
Oavsett om du funderar på att börja studera hos oss, vill veta mer om en specifik utbildning eller har allmänna frågor om vår skola, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa dig med den information du behöver.
Vill du bli kontaktad av oss?
Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss så snart som möjligt. Vi kan ge dig mer information om våra utbildningar, antagningskrav och framtida karriärmöjligheter.
Har du en fundering?
Vi finns här för att svara på alla dina frågor. Kanske undrar du över studietakten, kursinnehållet eller hur en typisk dag på Iris Yrkeshögskola ser ut? Oavsett din fråga är du varmt välkommen att höra av dig.
Kontakta oss via telefon, e-post eller besök oss på vår hemsida för mer information. Vi ser fram emot att hjälpa dig på din utbildningsresa!
Utbildningsledare Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästnäringen
Maria Virtanen
Telefon: 0707 182 538
maria.virtanen@medlearn.se
För frågor om ansökan, behörighet och antagning
Telefon: 010-516 23 00
E-post: antagning.yh@iris.se
Telefontider:
Måndag 9-12
Onsdag 13-15
Vid övriga tider, kontakta:
E-post: antagning.yh@iris.se
Citat från våra tidigare studenter inom Iris Yrkeshögskola
“Visste du att 9 av 10 som läst en YH-utbildning kommer ut i arbete direkt efter avslutad utbildning?”
Våra samarbetspartners
Våra samarbetspartners är de företag som aktivt söker efter ny kompetens. De är inte bara med och utformar våra utbildningar och kurser, utan har också representanter i utbildningarnas ledningsgrupper. De som undervisar på våra YH-utbildningar är själva yrkesverksamma och har djup insikt i vad arbetsmarknaden efterfrågar. Därför lägger vi stor vikt vid vår antagningsprocess, för att säkerställa att de mest lämpade kandidaterna, både för utbildningen och det framtida yrket, får plats.
Här hittar du svar på de vanligaste frågor vi får på Iris Yrkeshögskola!
Vi har haft svårt att fylla klasserna i utbildningen och trenden med få sökanden fortsätter tyvärr.
Ansökningskraven är höga och cirka 40% av de sökande uppfyller ansökningskraven. Utfallet från våra tidigare starter visar att hälften av de som erbjuds plats tackar nej och även efter utbildningsstart förekommer avhopp. Mot bakgrund av detta uppskattar vi att antalet studerande kommer bli för få och vi har tyvärr beslutat att inte starta utbildningen på nytt hösten 2024. Årskurs två kommer dock läsa sitt avslutande år på utbildningen som planerat.
Det här är en utbildning i framkant, men också en utbildning med höga antagningskrav. Vi har haft svårt att få tillräckligt många sökande till den och vi väljer därför att stänga ansökan för detta år tyvärr. Vi uppdaterar informationen här på hemsidan så snart vi har besked.
Ja, det går att söka stödet för YH-studier. Stödet riktar sig till personer som är mitt i arbetslivet och som vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig. Med stödet är det möjligt att få 80 procent av lönen i bidrag upp till ett visst maxbelopp, det finns också möjlighet att låna pengar. Läs mer om omställningsstudiestödet här »
Lärande i arbete är en praktikperiod som görs ute i arbetslivet hos en av våra samarbetspartners. Du får under handledning möjlighet att utveckla sina kunskaper från utbildningen och du får även värdefull praktisk erfarenhet från yrkesrollen som gör att du enklare får jobb efter utbildningen.
Studier på våra långa yh-utbildningar är på heltid. Det går att kombinera med ett mindre extrajobb om du är strukturerad och motiverad, men det går inte att kombinera med ett heltidsjobb.
Ja, alla våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade. Du kan söka studiestöd från CSN för hel- eller deltidsstudier. När du har kommit in på din utbildning kommer du att få mer information från oss kring hur du gör för att ansöka. Du kan också läsa mer på CSN.
Våra utbildningar är kostnadsfria och allt kursinnehåll får du tillgång till via vår digitala lärplattform. Litteratur utöver det bekostas själv av studenten. Ibland finns böckerna att låna eller köpa begagnade böcker av före detta studenter.
I början av sommaren skickas ett antagningsbesked ut från antagningssystemet till samtliga sökande, du behöver logga in för att se ditt besked. Alla som har sökt får detta mejl. Där finns mer information om reservplatser och övrig information.
Genom att göra våra tester som är en del av rekryteringen! Testerna ger dig värdefulla poäng i urvalet och ökar dina chanser. Vi arbetar med tester som både testar din kunskap inom områden som är relevanta för utbildningen samt tester som utvärderar förmågor och kompetenser som är relevanta för den kommande yrkesrollen.
Vi bedömer ansökningar löpande under våren, så skicka in din ansökan så fort som möjligt. När vi gjort en första bedömning av din behörighet kommer du att få ett besked via antagningssystemet. Om vi saknar underlag för att göra dig behörig kommer vi att begära in kompletterande dokument.
Ja, du kan söka flera olika utbildningar. När du fått ditt antagningsbesked behöver du dock bestämma dig för vilken utbildning du helst vill gå.
Du ansöker här via vårt antagningssystem. Först skapar du ett konto, därefter laddar du upp de dokument som behövs för att vi ska kunna bedöma din behörighet. Klicka på den utbildningen du är intresserad av och sedan på ”Ansök”.
Du kompletterar du din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.
Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen
Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024
Kontakt Yrkeshögskolan
Telefon och telefontider
010-516 23 00
Ordinarie telefontid
Måndag 9-12
Onsdag 13-15
Chef för Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se
Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@iris.se
Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.